Російського опозиціонера Олексія Навального допитали і обшукують

навальнийРосійського опозиціонера Олексія Навального допитали у справі за звинуваченням у наклепі на колишнього слідчого і оглянули його речі, після чого поліцейські вирішили провести обшук у нього вдома.

Про особистий обшук опозиціонера після допиту написав у твіттері його адвокат Вадим Кобзєв. Раніше сам Навальний повідомив, що прийшов на допит у кримінальній справі про наклеп, повідомляє “Інтерфакс”.

Після цього прес-секретар опозиціонера Кіра Ярмиш сказала “Інтерфаксу”, що співробітники правоохоронних органів мають намір обшукати його будинок. На її думку, ця кримінальна справа і “всі ці абсурдні заходи, вжиті в його рамках”, пов’язані з антикорупційними розслідуваннями Навального.
Пізніше Кобзєв повідомив, що обшук у квартирі вже проходить.

У вівторок головний редактор радіостанції “Эхо Москвы” Олексій Венедиктов повідомив, що поліцейські прийшли допитати його у зв’язку з цим ж кримінальною справою.

Столична поліція за заявою колишнього слідчого МВС Павла Карпова порушила проти Навального кримінальну справу про наклеп. Стаття 128.1 КК РФ передбачає покарання у вигляді штрафу в розмірі до 5 млн рублів або обов’язкових робіт на строк до 480 годин.

Приводом послужили п’ять згадок Навальним в блогах і соцмережах чотирьохсерійного фільму “Каста недоторканних”, у якому стверджується про причетність Карпова до загибелі співробітника фонду Hermitage Capital Сергія Магнітського в 2009 році.

16 листопада 2009 року в московському слідчому ізоляторі помер співробітник інвестфонду Hermitage Capital, партнер британської юридичної фірми Firestone Duncan Ltd. Магнітський, заарештований за звинуваченням в ухиленні від сплати податків.

Його колеги Вільям Браудер і глава Firestone Джемісон Файєрстоун заявили тоді, що Магнітський був заарештований після того, як розкрив корупційні схеми, до яких причетні деякі чиновники і співробітники МВС, в тому числі, Карпов.

Карпов, який брав участь у розслідуванні однієї з кримінальних справ, пов’язаних з Hermitage, домагався сатисфакції у судах в Росії і Великобританії, вимагаючи припинити поширення недостовірної інформації та стягнути з Браудера, Файерстоуна і компаній Hermitage компенсацію за наклеп.
4 червня 2015 року Мосміськсуд ухвалив стягнути з фонду Hermitage Capital, Браудера і Файерстоуна 8 млн рублів на користь Карпова за його позовом про захист честі і гідності.

Між тим у 2012 році президент США Барак Обама підписав “закон Магнітського”, що передбачає візові та фінансові санкції щодо російських чиновників, підозрюваних у причетності до смерті Магнітського та інших порушень прав людини. До списку включений Карпов.

11 липня 2013 року Тверський суд Москви заочно засудив Браудера до дев’яти років ув’язнення у справі про несплату податків на суму понад 522 млн рублів шляхом фальсифікації податкових декларацій та незаконного використання пільг, призначених для інвалідів. В цьому ж злочині суд визнав винним і покійного Магнітського. Через два тижні після цього Росія оголосила Браудера в міжнародний розшук.

2 квітня 2014 року Європарламент схвалив так званий “список Магнітського”, в який увійшли 32 росіянина, в тому числі Карпов, і закликав заборонити їм в’їзд в ЄС, заморозити їх рахунки, а також рахунки членів сімей осіб, внесених у список.
Засновник Фонду боротьби з корупцією Навальний у 2013 і 2014 роках був засуджений по справах “Кіровлісу” та “Ів Роше” до умовних термінів ув’язнення.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.