Путін розповів про спілкування з Трампом в рамках саміту G20

Президент РФ Володимир Путін повідомив, що “на ногах” під час саміту G20 поспілкувався з президентом США Дональдом Трампом, передає “Інтерфакс”.

“Дональд Трамп – людина з характером і дуже досвідчена людина. А що стосується зриву попередніх домовленостей, то перш за все хотів би сказати, що по суті ініціатива-то спочатку виходила від американської сторони. Потім ми цю зустріч (в Парижі) “перенесли”, не бажаючи змінювати запланований графік роботи в рамках заходів, пов’язаних зі 100-річчям закінчення Першої світової війни, щоб не створювати проблем для господарів”, – сказав Путін у суботу на прес-конференції за підсумками саміту G20.

“Перенесли на Буенос-Айрес. Але ви бачили, на жаль, що зіткнулися з цією “провокацією” на Чорному морі. Судячи з усього, з цих міркувань американська сторона порахувала доцільним зустріч не проводити”, – сказав Путін.

Він повідомив, що поспілкувався з Трампом “на ногах”.

“Я відповів на його питання, пов’язане з цим інцидентом в Чорному морі. У нього своя позиція з цих питань і проблем, у мене – своя. Але, у всякому разі, ми залишилися при своїй думці. У всякому разі, я його поінформував про наше бачення цього інциденту”, – сказав президент РФ. Він також зазначив, що “двадцятка” спокійно відреагувала на Керченський інцидент, який він знов назвав “спланованою провокацією”.

“Я не знаю, чи вдалося їх в цьому переконати чи не вдалося, це їх треба запитати. Але ми виклали свою позицію, і не тільки позицію, ми виклали хронологію розвитку ситуації. Проти цього важко що-небудь заперечити”, – зазначив президент РФ.

“Які можуть бути заперечення, якщо в судновому журналі прямо записано, що цим кораблям ставиться завдання таємно проникнути в наші територіальні води і таємно пройти Керченську протоку”, – повідомив Путін.

“Це “спланована провокація”. І з документів вбачається, і зі свідчень самих моряків”, – сказав глава російської держави.

Путін додав, що зустріч з президентом США Дональдом Трампом рано чи пізно відбудеться.

“Сподіваюся, що ця зустріч все-таки відбудеться тоді, коли американська сторона до цього готова”, – додав Путін на прес-конференції в Буенос-Айресі.

26 листопада, Верховна Рада затвердила указ президента Петра Порошенка про введення воєнного стануЗа відповідне рішення проголосували 276 депутатів.

Воєнний стан вводиться у областях вздовж кордону з РФ, Придністров’ям та вздовж узбережжя Чорного та Азовського морів: Вінницька, Луганська, Донецька, Миколаївська, Одеська, Сумська, Харківська, Чернігівська, Херсонська та внутрішні води Азово-Керченської акваторії. Відповідно до указу президента, воєнний стан вводиться з 9 години 28 листопада, який триватиме 30 днів, тобто до 27 грудня.

Вранці 25 листопада Росія заблокувала прохід до Керченської протоки українському буксиру “Яни Капу” та двом катерам “Бердянськ” та “Нікополь”. Для цього росіяни перегородили рух під Кримським мостом танкером та навіть вдались до тарану буксира прикордонним кораблем “Дон”. Увечері того ж дня російські кораблі напали на них та захопили, при цьому поранивши шістьох українських моряків.

27 листопада, Київський райсуд Сімферополя у вівторок обрав запобіжний захід у вигляді утримання під вартою до 25 січня 2019 року українським військовим морякам з кораблів ВМС України, які були затримані в Керченській протоці.

Йдеться про Андрія Оприска, Сергія Цибізова, Юрія Будзя, Володимира Терещенка, Віктора Безпальченка, Володимира Вариміза, Михайла Власюка, Богдана Головаша, Сергія Чуліба, Владислава Костишина, Сергія Попова та Романа Мокряка.