На мітингу в Афінах проти угоди зі Скоп’є сталися сутички

На демонстрації супротивників угоди зі Скоп’є про зміну назви сусідньої Республіки Македонія в Афінах відбулися зіткнення з поліцією.

Сили правопорядку застосували в неділю, 20 січня, кийки і сльозогінний газ щодо групи правих екстремістів, які спробували проникнути у двір парламенту і кидали каміння, петарди та інші предмети в поліцейських.

В цілому в акції, за даними інформаційних агентств, беруть участь кілька тисяч осіб. Демонстранти розгорнули грецькі прапори і скандують гасла.

Yезважаючи на те, що захід було заплановано на 14.00 за місцевим часом, ще вранці на вулиці грецької столиці вийшли тисячі протестуючих. В околицях Афін було помічено велику кількість автобусів, на яких організовано прибули прихильники націоналістських і консервативних рухів. На сторінці заходу в Facebook про свою участь в акції заявили майже 19 тисяч осіб.

Суперечка навколо назви “Республіка Македонія” ведеться з моменту проголошення цією колишньою югославською Республікою Незалежності в 1991 році. Причина – в наявності в складі Греції області Македонія. 17 червня 2018 року прем’єр-міністр Греції Алексіс Ціпрас і його македонська колега Зоран Заєв уклали в грецькому Преспесе угоду про перейменування держави Македонії в Республіку Північна Македонія. 11 січня його схвалив македонський парламент, голосування в Афінах має пройти в кінці січня.

Однак у Греції не вщухають суперечки навколо договору. Багато греків вважають, що назва “Македонія” має застосовуватися лише до регіону Македонія в північній частині Греції, а будь-яке інше використання цього найменування – посягання на історичну спадщину.

В знак протесту проти угоди покинув свій пост глава Міноборони Панос Камменос з правопопулістської партії “Незалежні греки”. Він також оголосив про можливий розвал правлячої коаліції, утвореної разом з Коаліцією радикальних лівих сил (СІРІЗА), лідером якої є Ціпрас. Прем’єр поставив питання про довіру уряду. 16 січня на його підтримку висловився 151 депутат, 148 були проти.

Афіни досі блокували вступ сусідній Македонії в Євросоюз і НАТО, побоюючись, що в разі закріплення її назви Скоп’є може пред’явити претензії на грецьку територію.