ЄС розширив санкції проти Ірану

Євросоюз розширив санкції проти Ірану через випробувань балістичних ракет. Про це йдеться на сайті Ради ЄС.

«Рада глибоко стурбована ворожою діяльністю, здійснюваною Іраном на території декількох держав-членів. У зв’язку з цим Рада ЄС ухвалила рішення включити в список дві фізичні особи і одну юридичну особу», – йдеться в комюніке.

У документі не уточнюється, про які компанії йде мова.

ЄС закликає Іран «негайно покласти край неприйнятній діяльності» – випробуванню балістичних ракет, зупинити поширення відповідних технологій в регіоні. ЄС стурбований прагненням Тегерана збільшити точність і дальність балістичних ракет, відзначається в документі.

«Рада ЄС закликає Іран утримуватися … від пусків балістичних ракет, які несумісні з резолюцією 2231 Ради безпеки ООН», – йдеться в комюніке.

Діяльність Ірану поглиблює недовіру і сприяє нестабільності в регіоні, вважають в ЄС. Рада ЄС також висловила заклопотаність “у зв’язку з нарощуванням в регіоні військового потенціалу».

В кінці січня Німеччина, Франція і Великобританія створили платіжний механізм для підтримки торгівлі з Іраном, незважаючи на санкції США.

За допомогою цього механізму європейські країни хочуть зберегти підписану в 2015 році міжнародну угоду про ядерну програму Ірану. Все виявилося під загрозою після того, як США вийшли з угоди в травні 2018 року і відновили режим санкцій проти Ірану, який забороняє компаніям вести бізнес з Іраном.