Вчені проаналізували будову структури межі верхньої мантії і нижньої Землі

У журналі «Science» з’явилася стаття, в якій вчені привели свої висновки щодо структури межі верхньої мантії планети і нижньої.

Як виявилося, мантія покрита масивними гірськими піками і глибокими ущелинами.

Про це повідомляє planetanovosti.

Літосфера включає кілька основних шарів: тверду земну кору, напіврозплавдену мантію і повністю розплавлене металеве ядро. Земна кора поділена на окремі ділянки – тектонічні плити, які «плавають» по мантії. Переміщення відбувається внаслідок неоднорідності мантії.

Щоб з’ясувати, як влаштована мантія і що створює в ній неоднорідності, вчені проаналізували прикордонний шар між нижніми і верхніми мантійними шарами на глибині 660 км. Дані були отримані від Сейсмографічні станцій, які в 1994 році зуміли зафіксувати потужний землетрус в Болівії. Тоді поштовхи, важливо відзначити, зуміли досягти прикордонного шару.

З’ясувалося, що межа вдає із себе безліч «гірських пік», які піднімаються на 1-3 км вглиб верхньої мантії або навпаки. Раніше експерти вважали, що межа є чіткою (в теорії породи повинні були переміщатися).

З цього всього випливає, що породи в надрах Землі зберегли первісний вигляд. Їх аналіз допоможе в майбутньому з’ясувати, з чого був створений наш світ.