Пенс застеріг країни НАТО від покупок зброї “потенційних противників”

Вашингтон не потерпить, щоб союзники США по НАТО закуповували зброю у потенційних супротивників, заявив на Мюнхенській конференції з безпеки американський віце-президент Майк Пенс.

“Ми дали зрозуміти, що ми не будемо стояти склавши руки, коли союзники по НАТО будуть купувати зброю у наших супротивників”, — сказав він.

Останнім часом США багато критикували Туреччину через придбання у Росії зенітно-ракетних комплексів С-400 і навіть погрожували санкціями.

Москва і Анкара підписали контракт на поставку С-400 в грудні 2017 року. За цією угодою Туреччина отримає чотири дивізіони новітніх ЗРК на суму 2,5 мільярда доларів.

Ця угода викликала велике занепокоєння у Вашингтоні. За словами президента Реджепа Таїпа Ердогана, США продовжують чинити серйозний тиск на Анкару.
США навіть пропонували Туреччині відмовитися від покупки с-400 в обмін на ЗРК Patriot. Держдепартамент схвалив можливу операцію з продажу цих комплексів на 3,5 мільярда доларів, але Анкара відхилила пропозицію, так як воно не передбачало ні передачі технологій, ні знижки. Як зазначили в Туреччині, російські комплекси обійдуться дешевше.