У Києві з’явився у продажу єдиний електронний квиток для транспорту – Kyiv Smart Card

З 1 лютого у Києві з’явився у продажу єдиний електронний квиток для транспорту – Kyiv Smart Card.

Ідея про створення єдиного електронного квитка народилася давно – ще в 2017 році Верховна Рада ухвалила законопроект, яким запроваджувася автоматизована система обліку оплати проїзду – “електронний квиток”. Проте впровадити його змогли тільки на початку 2019 року.

Картою Kyiv Smart можна оплатити проїзд у метро, трамваї, фунікулері, наземному муніципальному транспорті і більш ніж 150 маршрутних таксі.

Розбираємося, де її придбати, навіщо вона потрібна і як користуватися.

Театр починається з вішалки, а комфортні поїздки без кількох проїзних – з купівлі Kyiv Smart Card. Синю пластикову картку нині можна придбати на станціях метро “Хрещатик”, “Театральна”, “Майдан Незалежності”, “Академмістечко”, “Лісова”, “Арсенальна”, “Теремки”, “Видубичі”, “Сирець” і “Почайна”. Продаж картки на інших станціях планують запустити найближчим часом. Також її можна буде придбати в кіосках “Київпастрансу” та спеціальних автоматах.

Після цього картку необхідно поповнити. Зробити це можна декількома способами:

– у касі, при купівлі картки;

– на сайті transport.kyivcity.gov.ua після простої реєстрації;

– у спеціальних автоматах.

Автомати поки знаходяться на стадії тестування програми, але запустити їх обіцяють у найближчому майбутньому. Також продаж карток планують запустити в кіосках “Преса”, а також різноманітних мережах.

Користуватися карткою дуже просто. Потрібно просто прикласти картку до валідатора або турнікета – і все, ви щойно оплатили проїзд! На сьогодні турнікетів, які беруть Kyiv Smart Card, не дуже багато, але вони всі позначені спеціальними синіми етикетками. В майбутньому, звичайно, їх стане більше.

Перевіряти в наземному транспорті оплату будуть все ті ж контролери, тільки за допомогою спеціального пристрою, що зчитує. Тому кардинальних змін не буде.

Сама по собі картка Kyiv Smart Card обійдеться жителям столиці в 40-50 грн, без урахування поїздок.

Також передбачено знижки, як у метро:

Поїздки від 1 до 9 — 8,00 грн;

Поїздки від 10 до 19 — 7,70 грн;

Поїздки від 20 до 29 — 7,40 грн;

Поїздки від 30 до 39 — 7,10 грн;

Поїздки від 40 до 49 — 6,80 грн;

Поїздки 50 — 6,50 грн.

Повноцінно запровадити технологію планують до кінця року. Тоді повністю зникнуть жетони і талончики на громадський транспорт.