У Шарм-еш-Шейху розпочинає роботу дводенний саміт ЛАД – ЄС

Учасники зустрічі обговорять питання розширення співробітництва у врегулюванні політичних, економічних і соціальних проблем, а також проблеми в сфері безпеки.

Перший саміт Ліги арабських держав (ЛАД) і Європейського союзу (ЄС) починає роботу в неділю в курортному місті Шарм-еш-Шейх на півдні Синайського півострова.

У зустрічі на вищому рівні, яка триватиме два дні, як очікується, візьмуть участь лідери, глави урядів, МЗС і офіційні особи з близько 50 країн двох регіональних спільнот.

Учасники арабо-європейського саміту обговорять шляхи розширення співпраці у врегулюванні політичних, економічних, соціальних, екологічних проблем, а також нагальні виклики в сфері безпеки. Що стосується політичного діалогу, то він, в першу чергу, зосередиться на близькосхідному мирному процесі, кризах в Сирії, Ємені, Лівії та Іраку, питанні відносин членів ЛАД і ЄС з Іраном, боротьбі з тероризмом і нелегальною міграцією з метою пошуку довгострокових рішень для забезпечення миру в регіоні.

Очікується, що серед інших тем будуть також підняті питання сталого розвитку, нарощування спільної торгівлі та інвестицій, зусиль по боротьбі зі зміною клімату і запобігання розповсюдженню зброї масового знищення. Крім того, не виключено, що мова піде про підтримку міжнародного гуманітарного права, прихильності принципам розвитку демократії та поваги прав людини.

Відкриє саміт президент Єгипту Абдель Фаттах ас-Сісі. З боку ЛАД участь в ньому візьмуть її генсек Ахмед Абу аль-Гейт, королі Бахрейну і Саудівської Аравії шейх Хамад бен Іса Аль Халіфа і Сальман бен Абдель Азіз Аль Сауд, емір Кувейту шейх Сабах аль-Ахмед аль-Джабер ас-Сабах, президенти Джибуті, Іраку, Ємену, Палестини, Сомалі, Тунісу, прем’єри Лівії та Лівану Фаїз Сарадж і Саад Харірі. У Шарм-еш-Шейху очікують голови Європейської ради Дональда Туска, верховного представника ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федеріку Могеріні, глава Єврокомісії Жан-Клода Юнкера, канцлерів Німеччини та Австрії Ангелу Меркель і Себастьяна Курца, президента Румунії Клауса Йоханніса, прем’єрів Бельгії, Болгарії, Великобританії, Угорщини, Греції, Данії, Італії, Кіпру, Нідерландів, Португалії, Чехії, Швеції та деяких інших країн, а також глав МЗС Іспанії та Франції. Більшість заходів буде проведено в закритому режимі.

За порядком на саміті будуть стежити близько двох тисяч співробітників силових структур Єгипту, підтримку яким надає армія. В рамках розробленого МВС плану по забезпеченню безпеки напередодні зустрічі у верхах на території провінції Південний Синай введений вищий ступінь готовності, на півострові діють посилені контрольно-пропускні пункти, в готелях, де зупиняться делегації, встановлено додаткове обладнання для огляду.