В Україні створять плавучу платформу для запуску ракет

ДП “Виробниче об’єднання Південний машинобудівний завод ім. А. М. Макарова” (місто Дніпро) ініціює створення в Україні плавучої платформи для запуску ракет, заявив гендиректор підприємства Сергій Войт.

“Україна не має власного космодрому, хоча саме тільки “Південмаш” спеціалізується на ракетобудуванні та здійснює зовнішньоекономічну діяльність з 23 країнами, зокрема й в Європі. Нам давно потрібно мати власний майданчик для запуску ракет, і створити його можна в Херсонській області”, – заявив Войт.Результат пошуку зображень за запитом "фото ДП "Виробниче об'єднання Південний машинобудівний завод ім. А. М. Макарова""

Він повідомив, що нещодавно спілкувався з колективом Херсонського державного заводу “Паллада”, на якому виготовляють плавучі споруди (доки), де висловили готовність до співпраці та партнерства.

“Наші інженери шукали варіанти, розглядали багато питань. Потрібно все враховувати, адже деякі країни проти того, щоб над ними запускали ракети. Спільно з “Укроборонпромом” ми вирішили зробити таку платформу на херсонському підприємстві “Паллада””, – пояснив гендиректор “Південмашу”.

Державне підприємство “Виробниче об’єднання “Південний машинобудівний завод ім. А. М. Макарова” (Дніпро) створено в 1944 році. Підприємство вважають одним із флагманів виробництва ракет-носіїв та супутників в Україні, і це дозволяє державі забезпечувати 8-10% пускових послуг щороку для міжнародних компаній.

У квітні 2017 року “Південмаш” підписав з компанією S7 Sea Launch Limited контракт на виробництво і постачання 12 ракет-носіїв серії “Зеніт” для дослідження і використання космосу в мирних цілях у рамках міжнародних програм “Морський старт” і “Наземний старт”