Японія висловила протест Росії через навчальні стрільби в районі південної частини Курил

Уряд Японії висловив протест російській стороні через проведення ЗС РФ навчальних стрільб в районі острова Кунашир, що входить до складу південної частини курив.

Про це в понеділок на прес-конференції в Токіо заявив генеральний секретар Кабінету міністрів Японії Есіхіде Суга.

“Ми збираємо інформацію на цей рахунок. Оскільки це має відношення до зміцнення російської військової присутності на чотирьох північних островах (так в Токіо називають південну частину Курил) і суперечить нашій позиції за цим островам, ми висловили протест по дипломатичних каналах”, – сказав він.

Газета “Санкей” повідомила, що російська сторона повідомила Японію про проведення навчальних стрільб в районі Кунашира з 5 по 10 серпня. Токіо вже неодноразово висловлював Росії протести у зв’язку з такими стрільбами. У відповідь на це МЗС РФ заявляли, що почастішали претензії японських дипломатів до дій російських військових на південних Курильських островах не сприяють формуванню позитивної атмосфери у двосторонніх відносинах.

Москва і Токіо з середини минулого століття з перервами ведуть переговори про вироблення мирного договору за підсумками Другої світової війни. Основною перешкодою для його укладення стало питання про приналежність південній частині Курил. У 1945 році весь архіпелаг був включений до складу Радянського Союзу, проте японська сторона оскаржує приналежність Ітурупа, Кунашира, Шикотана і групи нині безлюдних островів, яку в Японії називають Хабомаї. МЗС РФ заявили, що російський суверенітет над ними, який має відповідне міжнародно-правове оформлення, не підлягає сумніву.