Російський мільярдер з США Абрамсон узяв 9 мільйонів на проектування метро до вокзалу Дніпра

КП «Дніпровський метрополітен» Дніпровської міської ради 1 серпня за результатами тендеру замовило ТОВ «Київметропроект» проектних робіт щодо будівництва нової дільниці метро за 8,76 млн грн.

До весни 2020 року виконають техніко-економічне обґрунтування будівництва дільниці від нині законсервованої станції «Музейна» («Історичний музей» тощо) першої черги метрополітену в Дніпрі до станції «Південний вокзал» Придніпровської залізниці, передають Наші гроші.

Ціна угоди майже вдвічі нижча від очікуваної вартості закупівлі у 15,50 млн грн.

Засновниками «Київметропроекту» на чолі з Віктором Янікіним є Тетяна Янікіна (0,1%) і компанія «Валарт Інжиніринг» (США, 99,9%). Кінцевим бенефіціаром через американську компанію вказаний російський мільярдер Валерій Абрамсонз адресою в Каліфорнії.

За даними системи «YouControl», до 2016 року частка «Valart Engineering» у переможці належала ВАТ «МПДІ «Мосметропроект» Міністерства майнових відносин РФ.

У 2016 році КП «Київський метрополітен» замовило «Київметропроекту» проектування дільниці від станції «Сирець» на Виноградар з електродепо за 140,02 млн грн., а в 2019 року – авторський нагляд за виконанням робіт ПАТ «Київметробуд» за 3,92 млн грн.

Нині конкурентами були ДП «ПІ Укрметротунельпроект» Мінрегіонрозвитку, яке торгувалося з переможцем, і столичне ТОВ «Метротунельпроект», яке не знижувало ціну на аукціоні. Приватний суперник належить Михайлу Квасову, Сергію Крашньову, Вадиму Волинському і маріупольському ТОВ «Іст Майнінг Україна» Олександри Тимошенко та угорської фірми «Іст Мек», яку контролює киянка Ольга Юрковська.