У ВР зареєстровано законопроект про обов`язкове використання Prozorro для закупівель понад 50 тис. грн – Нефьодов

У Верховній Раді зареєстровано законопроект №1076, який передбачає обов`язкове використання електронної системи Prozorro для закупівель понад 50 тис. грн за спрощеною процедурою, що може вивести понад 250 тис. закупівель з тіні.

Про це на своїй сторінці у Facebook написав голова Державної митної служби та ініціатор впровадження системи Prozorro Максим Нефьодов.

”Цей законопроект № 1076 – нова редакція закону ”Про державні закупівлі”, визначено Володимиром Зеленським як першочерговий. Якщо коротко, то це друга закупівельна революція”, – написав він.

Нефьодов зазначив кілька відмінностей законопроекту від попередньої редакції: обов`язковість використання Prozorro при закупівлі від 50 тис. грн за новою спрощеною процедурою, що дасть змогу вивести з тіні понад 250 тис. закупівель; автоматичне відхилення аномально низьких цінових пропозицій (які більш як на 40% відрізняються від середньої ціни пропозиції) для боротьби з «демпінгом цін»; запровадження штрафів за порушення законодавства в сфері державних закупівель у розмірі від 2 до 10 тис. неоподатковуваних мінімумів (34-170 тис. грн).

Також з`явиться можливість відхилити пропозиції постачальників, які раніше не виконали умови договору.

Для боротьби з ”оскаржувальним троллінгом” запропоновано запровадити диференційовану плату за оскарження тендеру і неможливість відкликати скаргу.