Під час контактів Порошенка зі США питання “Бурісми” і Байдена не порушувалися – дипломат Єлісєєв

Український дипломат, екс-посол України в Євросоюзі і колишній заступник голови адміністрації п’ятого президента Петра Порошенка Костянтин Єлісєєв заявляє, що ніхто з оточення президента США Дональда Трампа під час президентства Порошенка не порушував питання компанії “Бурісма”.

“Скажу однозначно, що ніхто не звертався (до мене) з цього питання. Ба більше, я брав участь у багатьох заходах за лінією Україна-США, зокрема і найвищого рівня. Були і телефонні розмови президента Порошенка з президентом Трампом, і віце-президентом Байденом, коли він ще був віце-президентом. І, повірте мені, слово “Бурісма” або ім’я сина Байдена ніколи не піднімалися. Зокрема, ще раз наголошую, під час телефонних і будь-яких контактів із віце-президентом Байденом”, – сказав Єлісєєв в інтерв’ю інтернет-виданню “Сегодня”, опублікованому в суботу вранці.

Він наголосив, що під час безпосередніх контактів президента Порошенка з керівництвом США питання компанії “Burisma”не порушувалося.

Єлісєєв також вважає необґрунтованими звинувачення, що українська влада при Петрі Порошенку підтримувала лише кандидата від демократів на виборах у США в 2016 року.

“…Дехто звинувачує у тому, що в 2016 році в Нью-Йорку, коли Дональд Трамп і Гілларі Клінтон ще були кандидатами, ми зустрілися тільки з Гілларі Клінтон. Хочу нагадати, що ми також робили запит на зустріч із кандидатом у президенти від республіканців Дональдом Трампом. І, на жаль, відповіді не отримали. Наскільки пам’ятаю, тоді тривала активна виборча кампанія, і Дональд Трамп тоді перебував не в Нью-Йорку. Ба більше, за дорученням Петра Порошенка тодішній посол України в США Валерій Чалий взяв участь у відповідних конгресах як Республіканської, так і Демократичної партії, на яких висувалися кандидати в президенти… насправді ми намагалися вибудовувати двопартійну підтримку”, – сказав Єлісєєв.

Він наголосив, що “в 2016-2018 рр. був період продуктивних і конструктивних, якщо не сказати більше, відносин між Україною і США; це був майже “Золотий Вік”. Єлісєєв нагадав про зростання майже на 60% товарообігу, отримання Україною оборонної летальної зброї, роль США в ухваленні “потужних секторальних санкцій” проти Росії. “Саме американська сторона ввела санкції після збройної агресії в Азові та Керчі,… саме американська сторона і зараз виступає за введення санкцій у контексті будівництва “Північного потоку-2″. Тобто це був дуже непростий, але плідний і результативний період”, – підсумував дипломат.

Про його словами, “за ці п’ять років нам вдалося закласти потужний фундамент стратегічного українсько-американського партнерства, зараз цей фундамент зазнає тиску в контексті відомої телефонної розмови між Трампом і Зеленським”.

“Думаю, цей фундамент доволі міцний, щоб витримати цей натиск. Єдине, що можу зараз сказати, марно сподіватися, що до листопада 2020 року, коли будуть наступні президентські вибори в США, нам вдасться зробити щось якісно нове в наших відносинах. На жаль, вони будуть заручниками цієї проблеми і цього скандалу, і зараз треба зробити все можливе, щоб мінімізувати загрози”, – підсумував Єлісєєв.