ЄСПЛ не визнав другу справу Ходорковського політичною

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) відмовився визнавати політичним переслідування Михайла Ходорковсокого і Платона Лебедєва в рамках “другої справи ЮКОСа”. Рішення опубліковано на сайті ЄСПЛ.

Розгляд об’єднаної скарги зайняло у ЄСПЛ більше 12 років.

При цьому суд визнав, що право Ходорковського і Лебедєва на справедливий судовий розгляд виявилося порушено. Зокрема, утримання в читинському СІЗО під час слідства порушило їх право на спілкування з рідними. Також вони двічі були покарані за одні й ті самі діяння.

Картинки по запросу ходорковський лєбєдєв

Однак грошової компенсації Ходорковському і Лебедєву також не призначено. Замість цього Страсбурзький суд визнав, що встановлення порушення Конвенції про права людини у другій справі “Юкоса” “саме по собі є достатньою справедливою компенсацією моральної шкоди, заподіяної заявнику”.

Самі заявники у своїй скарзі відзначали, що Росія порушила принцип презумпції невинності щодо Ходорковського і Лебедєва.

До цього ЄСПЛ вже двічі відмовлявся визнавати переслідування Ходорковського і Лебедєва політичним. При цьому в 2013 році суд визнав деякі порушення їх прав. У підсумку він постановив виплатити Ходорковському 10 тисяч євро компенсації.