Україна виконала прохання ”Газпрому” про збільшення на 20% транзиту газу до Європи упродовж одного дня – «Нафтогаз»

Україна виконала заявку російського газового монополіста компанії «Газпром» про збільшення на 20% обсягів транзиту газу до Європи упродовж дня, незважаючи на те, що, згідно з контрактом, ”Нафтогаз України” міг запросити більший строк для забезпечення відповідного зростання транзиту, йдеться в повідомленні Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України».

«Вчора Україна протранспортувала 276 млн кубометрів російського газу на кордон ЄС порівняно з 230 млн куб за попередній день. Збільшення на 20% набагато різкіше, ніж «Нафтогаз» повинен здійснити упродовж одного дня газу згідно з газотранспортним контрактом з «Газпромом», – повідомили в держкомпанії.

Згідно з повідомленням, «Газпром» пояснив у своєму запиті, що великі обсяги газу, які необхідні для транспортування, виникли через ремонтні роботи на газопроводі Nord Stream (”Північний потік”).

При цьому в повідомленні наголошується, що російський газовий монополіст не давав ні «Нафтогазу», ні «Укртрансгазу» попередніх повідомлень про збільшення поставок понад контрактний обсяг.

Водночас зазначається, що «Газпром» повідомив, що він схвалив плани щодо обслуговування і зупинки трубопроводу Nord Stream з європейськими клієнтами ще в грудні 2015 року.

Як відомо, 9 серпня російський газовий монополіст компанія ”Газпром” звернулася до державної компанії ”Укртрансгаз”, оператора вітчизняної газотранспортної системи, з проханням забезпечити збільшені обсяги транзиту газу через Україну через ремонт системи газопроводів ”Північний потік”.

У свою чергу, оператор газотранспортної системи України підтвердив виконання такої заявки в межах контрактних зобов`язань, проте, за інформацією центрального диспетчерського департаменту «Укртрансгазу», станом на 10:00 9 серпня російська сторона не здійснила необхідних дій щодо дотримання контрактних тисків на прикордонних газовимірювальних станціях.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.