Суркіси відсудили в Приватбанку більше 200 млн дол

Печерський районний суд зобов’язав державний Приватбанк заплатити понад 200 мільйонів доларів офшорним компаніям братів Суркісів.

Як повідомляється в постанові суду від 17.03.2020, суддя Підпалий ухвалив рішення, яким зобов’язав Приватбанк виплачувати ошорам Суркісів гроші. Йде мова про кошти, які Суркіси розмістили на рахунках Кіпрськоїх філії Приватбанку ще у 2012 – 2014 роках.

Зараз Окружним судом Нікосії (Кіпр) розглядається справа № 2510/2017 за позовом шести офшорів до Приватбанку про виплату на їхню користь грошей на підставі депозитних договорів.

У Приватбанку, за даними журналістів, вже попередили, що подаватимуть апеляцію.

Нагадаємо, Велика Палата Верховного Суду розглядає позов родини Суркісів про скасування рішення НБУ щодо визнання членів сім’ї Суркісів пов’язаними з АТ КБ “ПриватБанк” особами.

31 січня Верховний Суд переніс розгляд справи про вклади Суркісів в ПриватБанку і законності bail-in на невизначений термін.

Шостий апеляційний суд за клопотанням Приватбанку призупинив розгляд скарги на рішення Окружного адмінсуду від 18 квітня 2019 року про скасування націоналізації Приватбанку до розгляду у Великій палаті Верховного суду справи за позовом сім’ї Суркісів.

16 грудня Велика палата Верховного суду оголосила перерву до 31 січня 2020 року в розгляді касаційної скарги НБУ, Мінфіну та Приватбанку на рішення судів нижчих інстанцій за позовом сім’ї Суркісів про скасування рішень Нацбанку про визнання їх пов’язаними з Приватбанком особами та визнання недійсної процедури примусової конвертації акцій в капітал.

У Нацбанку заявили – якщо апеляційний суд ухвалить негативне для держави рішення щодо законності націоналізації Приватбанку, НБУ визнає цей банк неплатоспроможним, але робитиме все, щоб зберегти фінансову стабільність.

У випадку негативного для держави рішення буде розблокований судовий процес в Господарському суді Києва. Тут розглядається позов Коломойського та Боголюбова, завдяки якому вони розраховують повернути акції Приватбанку.

У суді Коломойський та Боголюбов (останній — через компанію Triantal Investments) вимагають скасувати угоду про купівлю Мінфіном акцій Приватбанку від 2016 року та повернути їм акції. У Коломойського перед націоналізацією було 41,7% акцій, у Triantal — 16,6%.