США запідозрили Китай у проведенні випробувань ядерних зарядів малої потужності

США підозрюють Китай у таємному проведенні випробувань ядерних зарядів малої потужності в порушення зобов’язань за Договором про всеосяжну заборону ядерних випробувань (ДВЗЯВ).

Як повідомила американська газета The Wall Street Journal, ці дані містяться в засекреченому додатку до щорічної доповіді, який опублікує пізніше Держдепартамент Сполучених Штатів.

Як пояснює газета, в цьому документі не міститься доказів того, що Пекін не виконує свої обіцянки дотримуватися ДВЗЯВ. Однак американська сторона перераховує ряд аспектів, які викликають тривогу Вашингтона, в тому числі активізацію робіт на полігоні Лобнор в Синьцзян-Уйгурському автономному районі на північному заході Китаю. Крім того, США стверджують, що КНР в останні роки в окремих випадках припиняла передачу даних спеціальних станцій на своїй території, призначених для спостереження за змінами радіаційного фону і за сейсмічною активністю.

Газета звернулася за роз’ясненнями в Підготовчу комісію Організації з Договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань (ПК ОДВЗЯВ), яка проводить необхідні заходи із сприяння набуттю чинності ДВЗЯВ та створення до моменту його запуску верифікаційного механізму. У ПК ОДВЗЯВ заявили, що з вересня 2019 року передача згаданих вище даних з КНР практично не переривалася.

Поодинокі випадки, фіксовані раніше цього терміну, відбувалися за погодженням Пекіна і ПК ОДВЗЯВ.

“Передача даних з усіх сертифікованих станцій переривалася в 2018 році після завершення процесу тестування, оцінки і сертифікації. В серпні 2019 року було завершено переговори з операторами китайських станцій за контрактами на час  закінчення терміну сертифікації, після чого передача даних з усіх п’яти станцій відновилася” , – наводить газета слова офіційного представника підготовчої комісії.

Договір про всеосяжну заборону ядерних випробувань був схвалений Генеральною Асамблеєю ООН 24 вересня 1996 року. Він забороняє виробляти випробувальні вибухи ядерних зарядів, а також ядерні вибухи в мирних цілях. Заборона поширюється на всі сфери (в атмосфері, в космосі, під водою і під землею) і носить абсолютний і всеосяжний характер. Зараз договір ратифікований 166 державами, однак він не вступив в силу, оскільки його не ратифікували США, Китай, Єгипет, Ізраїль та Іран і не підписали Індія, Пакистан і КНДР.