Санкції ЄС накладені на вісімнадцять екс-високопосадовців – ГПУ

Із 18 членів “Сім’ї”, до яких застосовані санкції ЄС, за кордоном знайдені і заблоковані активи у вісьмох. У випадку зняття санкцій, активи гарантовано залишаться заарештованими в рамках кримінального процесу лише у двох екс-чиновників.

Про це в інтерв’ю виданню «Укрінформ» повідомив начальник управління спецрозслідувань ГПУ Сергій Горбатюк.

“Зараз санкції ЄС накладені на вісімнадцять екс-високопосадовців, з них активи виявлені у восьми. По двох – Юрію Іванющенку і Сергію Арбузову – є підтвердження від правоохоронних органів про арешт їх активів в рамках кримінального процесу”, – сказав він.

Горбатюк уточнив, що в рамках кримінального процесу в Іванющенка заарештовані 1,8 млн швецарських франків у Латвії, у Арбузова – $30 млн також у Латвії.

Слідчий зауважив, що економічні санкції ЄС –  політичне рішення, водночас завданням слідства є арешт активів в рамках кримінального процесу, тоді зняття санкцій не матиме негативних наслідків саме для розслідування проваджень і тих цілей, які вони мали виконати.

“По інших шести посадовцях ми відправили всі належні документи правоохоронним органам країн, де виявлені активи, щоб їх заблокувати в рамках кримінального процесу. Відправили давно: від півроку до року, а відповіді немає. Все, що від нас залежало щодо цих заблокованих коштів, ми зробили. Встановили, взяли рішення українських судів, вислали закордон і шлем нагадування. У цих випадках ми очікуємо повідомлення іноземної сторони про арешт коштів”, – додав Горбатюк.

За його словами, у сфері міжнародно-правової допомоги немає чітких термінів стосовно надання іноземними державами відповіді на запити правоохоронних органів: “Немає чітких критеріїв. Наприклад, у 2012 році у справі Лазаренка ми направляли клопотання у Велику Британію про проведення слідчих дій. Лише в кінці 2015 року прийшла відповідь про те, що вони допомогти не можуть, бо це шкодить інтересам цієї держави. Три роки ми чекали відповіді і зрештою нам відмовили”.

Остаточне рішення стосовно продовження чи відмови у продовженні санкцій для екс-високопосадовців буде ухвалене на засіданні відповідної європейської комісії, яка має відбутися протягом січня-лютого 2016 року.

“Обмежень у строках дії санкції, згідно прийнятих з цього приводу нормативних актів Ради ЄС, немає. Єдина умова, що ці санкції мають регулярно переглядатися, але не менше ніж раз на рік. Є приклади щодо посадовців інших країн – стосовно яких санкції тривають більше п’яти років”, – резюмував Горбатюк.

Нагадаємо, ЄС застосував економічні санкції стосовно екс-президента Віктора Януковича, колишнього очільника МВС Віталія Захарченка, екс-генпрокурора Віктора Пшонки, екс-голови СБУ Олександра Якименка, колишнього першого заступника глави Адміністрації Президента Андрія Портнова, екс-міністра юстиції Олени Лукаш, колишнього віце-прем`єра Сергія Арбузова, екс-глави АП Андрія Клюєва та його брата Сергія Клюєва, колишнього заступника глави МВС Віктора Ратушняка, сина екс-прокурора Артема Пшонки, екс-прем`єра Миколи Азарова та його сина Олексія Азарова,  бізнесмена Сергія Курченка, екс-міністра освіти Дмитра Табачника, екс-міністра охорони здоров’я Раїси Богатирьової та колишнього радника президента Ігоря Калініна. Водночас санкції були зняті з Віктора Януковича-молодшого, який загинув минулого року.

У колишнього нардепа Іванющенка заблоковано $258 тис. на Кіпрі, $30,82 млн, 1,8 млн швейцарських франків у Латвії, 72 млн швейцарських франків у Швейцарії.

В Україні правоохоронці заарештували на рахунках колишнього віце-прем’єра Арбузова та його дружини Ірини понад 200 мільйонів гривень, у Латвії заблоковано $30 млн.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.