Україна може отримати безвізовий режим з ЄС до кінця 2016 року – на початку 2017-го. 

Про це в інтерв’ю телеканалу ICTV ввечері 17 січня заявила президент Литви Даля Грібаускайте.

“Україна за 2 роки зробила величезну роботу з підготовки до лібералізації”, – зазначила вона.

При цьому президент Литви привітала Україну “з дуже позитивним звітом Єврокомісії, в якому сказано “Україна готова”.

“Тобто, залишилася лише політична процедура – затвердження радою ЄС. Думаю, цілком можливо, що протягом цього року, наприкінці 2016-го або на самому початку 2017-го Україна отримає безвізовий режим в ЄС”, – зазначила Грібаускайте.

Також Президент Литви Даля Грібаускайте вважає, що військового шляху вирішення ситуації на Донбасі немає, і сумнівається, що Російська Федерація погодиться на миротворчу операцію в цьому регіоні.

Так, відповідаючи на питання про можливість миротворчої операції в Україні, зокрема, роботи оціночної місії, вона сказала: “Я розумію, що така спроба є дуже важливою для вашої країни, але насправді я сумніваюся, що Росія на це погодиться на будь-яку миротворчу діяльність на цих територіях”.

На переконання президента Литви, “необхідно розмовляти один з одним”, шукати дипломатичні шляхи вирішення питання. “Це тривалий шлях, так як військового вирішення ситуації просто немає, тільки дипломатичний і політичний”,- підсумувала Грібаускайте.

Також, за її словами, ЄС усвідомлює невиконання Росією мінських домовленостей, тому санкції будуть залишатися в силі.

“Головне, що Європа розуміє і погоджується з принципами, зазначеними в мінських угодах, а їх не виконують. Тому санкції будуть залишатися”,- сказала вона.

Вона зазначила, що історія відносин більшості країн Європи з РФ має певну віддаленість. “Ми (жителі Литви, – ред.) на власній шкурі знаємо, що означає цей сусід. А для Італії, Греції вона далека, у них не було таких відносин з РФ, спільної історії. І з цієї точки зору їх сприйняття поведінки РФ дещо інше. А ми відчуваємо небезпеку, ми краще розуміємо, що відбувається”,- додала вона.

Президент Литви переконана, що з державами-сусідами вкрай важливо знаходити діалог і мирні шляхи вирішення питань. “З сусідами важливо не воювати, а шукати рішення максимально можливими мирними шляхами, діалогом. І, звичайно, залучати до цього якомога більше світове співтовариство”,- сказала вона.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.