Сьогодні в Харкові буде оголошена конкретна програма дій по боротьбі з корупцією – Саакашвілі

Міхеїл Саакашвілі обіцяє у Харкові озвучити завдання, стратегію і тактику громадського руху «За очищення». Сьогодні ввечері 18 січня розпочнеться третій «Антикорупційний форум», започаткований з ініціативи голови одеської обласної державної адміністрації Міхеїла Саакашвілі та низкою громадських організацій. Учасники заходу говоритимуть про регіональні корупційні схеми.

«Ми проголосили громадський рух у Києві, а реально його починатимемо в Харкові», – заявив Міхеїл Саакашвілі, коли ще за кілька днів до проведення третього Антикорупційного форуму приїхав до Харкова.

Про наміри повного оновлення політичної системи України він розповідав пресі, а згодом і пасажирам метрополітену. Таким чином, за словами Саакашвілі, він зреагував на заборону міської влади розмістити рекламу форуму в метро. У харківській мерії на цей закид голови одеської обладміністрації відповіли, що не бачили ніякої заявки на публікацію оголошень в підземці від оргкомітету.

Учасники заходу почнуть обговорення ідей та ініціатив у форматі, що передбачає можливість вільного обміну думками. Триста громадських активістів напрацьовуватимуть конкретні кроки щодо боротьби з корупцією в містах та областях України.

Під час пленарного засідання «Антикорукційного» форуму Міхеїл Саакашвілі з командою громадських активістів розповідатимуть, як рух «За очищення» боротиметься з корупцією у вищих щаблях влади.

«Буде виголошуватися конкретна програма дій, і коли ми перейдемо до її втілення, то мало нікому не здасться, бо я люблю діяти, я люблю розповідати, що ми робимо. Але це не піар, а можливість мобілізувати суспільство для дії», – анонсує Саакашвілі.

Одна з трьох дискусійних панелей форуму називатиметься «Держава у боротьбі з корупцією». Тут звучатимуть пропозиції щодо механізмів боротьби з корупцією на всеукраїнському рівні, які необхідно задіяти вже сьогодні, а також йтиметься про невідкладні заходи щодо зміни ситуації в країні, йдеться в програмі форуму.

Міхеїл Саакашвілі надалі наполягає, що проект «За очищення» є «надпартійним» громадським рухом, куди входять як громадські організації, так і політичні партії. Втім, більшість експертів впевнені, що «Антикорукційний форум» голові одеської ОДА потрібен для ствердження нової політичної сили в Україні.

«Велика ймовірність, що політичні проекти, які бачать для себе завдання потрапити до парламенту, зараз намагаються експлуатувати тему боротьби з корупцією. На мій погляд, цей форум, який відбудеться в понеділок, може бути використаний для реальної боротьби з корупцією. В даному випадку потрібно визначити кілька проблем, і за підтримки тих людей, які декларують свою готовність у боротьбі з корупцією, зокрема народні депутати України, всеукраїнські громадські організації, місцеві громадські організації, спробувати ці кілька проблем вирішити», – говорить голова громадської організації «Харківська люстраційна палата» Федір Веніславський.

Веніславський буде одним із доповідачів регіональної дискусійної секції, присвяченої зловживанням в Харкові та області. Організатори форуму кажуть, це перша спроба обговорення регіональних проблем корупції в межах масштабного всеукраїнського руху. У цій панелі оприлюднять аналіз зловживань при відчуженні земель та розкажуть про корупційні схеми в комунальних підприємствах і структурах міської влади.

Співзасновник Харківського антикорупційного центру Дмитро Булах заявляє, що злочинними схемами не гребують як представники старої влади в особі міського голови Геннадія Кернеса і його команди, так і нової влади – посадовці обладміністрації, яку очолює Ігор Райнін.

«Прізвище Кернеса буде в земельних питаннях і закупівельних. Є фірми які пов’язані з Кернесом та його особами. У нас є розуміння, що проблеми не тільки у Кернеса, є багато проблем в керівництві обласної адміністрації», – розповідає Дмитро Булах.

Натомість представники харківської «Самопомочі» та громадського союзу «Платформа громадських сил 22 лютого» обурюються, що з регіональної дискусійної панелі прибрали питання «Політичної корупції». Народний депутат від «Самопомочі» Роман Семенуха переконаний, що вся корупція в Україні зав’язана на «політичних корупціонерах».

«Якщо ми знищуємо політичну корупцію, все решта виключно похідне», – каже він.

Тим часом організатори харківського «Антикорупційного форуму» повідомляють, що до участі у заході вже зголосилися майже три тисячі людей.

Джерело: http://www.radiosvoboda.org/content/article/27493735.html

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.