Кишкова паличка може провокувати появу раку – вчені

Вчені з Нідерландів встановили, що ряд штамів кишкової палички відповідальні за розвиток раку кишечника в 5% випадків захворювання, і закликають переглянути використання цієї бактерії в якості пробіотика.

Стаття про дослідження опублікована в Nature.

Дослідники Інституту Хубрехта точно визначили, що деякі специфічні пошкодження ДНК, які призводять до виникнення пухлин в кишечнику, є результатом впливу токсину «колібактин», що продукується рядом штамів кишкової палички E. coli. Ця бактерія є частиною нормальної мікрофлори кишечника, синтезує вітамін K, запобігає розвитку патогенних мікроорганізмів в кишечнику.

Дослідження проходило на кишкових органоїдах, крихітних копіях людських органів, вирощених зі стовбурових клітин. Вчені зафіксували подвійне пошкодження ДНК при впливі колібактину, а потім аналогічне пошкодження ДНК було виявлено в 5 відсотках з 2000 досліджених зразків раку кишечника.

Як відзначають вчені, нове дослідження допоможе виявити на ранній стадії людей з високим ризиком розвитку раку кишечника, якщо виявиться, що в їх мікрофлорі мешкає кишкова паличка, що продукує цей токсин.

Також дослідники звертають увагу на те, що ряд лікарських препаратів для лікування дисбактеріозу містять штами кишкової палички, які теж виробляють колібактин, зокрема штам nissle E. coli. У короткостроковій перспективі вони можуть полегшити симптоми розладу шлунково-кишкового тракту, але потім через десятиліття після лікування можуть привести до онкологічних захворювань.