Суд буде заочно розслідувати справу проти екс-заступника начальника управління енергоринку НКРЕКП

Вищий антикорупційний суд надав дозвіл на здійснення спеціального досудового розслідування стосовно екс-заступника начальника управління енергоринку НКРЕКП Володимира Бутовського, підозрюваного у зловживаннях під час застосування так званої формули «Роттердам+».

Суд задовольнив клопотання детективів НАБУ, погоджене прокурором САП, інформує Спеціалізована антикорупційна прокуратура.

Зважаючи на переховування вказаної особи від правосуддя, органом слідства прийнято рішення про проведення саме такої форми досудового розслідування.
Дії підозрюваного кваліфіковані за ознаками злочину, передбаченого ч.2 ст.364 Кримінального кодексу України (зловживання службовим становищем).

За даними слідства, збитки внаслідок реалізації так званої формули «Роттердам+» сягають понад 18 млрд 868 млн грн.

8 серпня 2019 р. детективи НАБУ повідомили про підозру шістьом особам, причетним до запровадження так званої формули ”Роттердам+”, у вчиненні дій, в результаті яких споживачам електроенергії було завдано збитків на суму 18,87 млрд грн.

За даними НАБУ, йдеться про колишнього голову Нацкомісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), Дмитра Вовка, начальника відділу НКРЕКП, керівника управління НКРЕКП, заступника комерційного директора однієї з приватних компаній групи – ключового оператора ринку теплогенерації України, директора департаменту однієї з компаній цієї групи.
Дії всіх шістьох осіб кваліфіковано за ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України (зловживання службовим становищем), а представникам приватних компаній інкримінують пособництво.

Вовка оголошено у міжнародний розшук.

У листопаді 2019 року ВАКС заочно арештував Вовка та Бутовського у рамках розслідування справи про реалізацію так званої формули «Роттердам+».