У Нідерландах звільнився головний прокурор, який займався справою МН17

Головний прокурор Нідерландів Фред Вестербеке, який, зокрема, займався розслідуванням справи МН17, з 1 квітня 2020 року йде з посади генпрокурора.

Натомість він очолить поліцію Роттердама, повідомили в Гаазі в пресслужбі правоохоронного органу, передає Укрінформ.

“З 1 квітня 2020 року Фред Вестербеке буде новим начальником поліції Роттердама”, – поінформували в пресслужбі.

На посаді генпрокурора Вестербеке був з 2014 року. Він відповідав, серед іншого, за кримінальне розслідування збиття літака рейсу MH17 та інші справи щодо тероризму та організованої злочинності.

Він зазначив, що дуже мотивований, щоб взяти на себе зобов’язання в поліції в Роттердамі.

Також Вестербеке за ініціативою родичів загиблих у катастрофі MH17 було вручено нагороду за роботу у справі розслідування про збиття літака. Зокрема, він отримав Орден Оранських-Нассау – це орден Нідерландів, який вручається за особливі заслуги перед державою.

Як відомо, судовий процес у справі МН17 розпочався в Нідерландах 9 березня.

19 червня 2019 року Міжнародна спільна слідча група назвала імена чотирьох підозрюваних, яких вважають причетними до транспортування та бойового застосування “Бука”. Троє з них – росіяни. Це колишній офіцер ФСБ, так званий колишній міністр оборони “ДНР” Ігор Гіркін (Стрєлков), генерал, а на час збиття літака полковник ГРУ генштабу збройних сил РФ, глава “ГРУ ДНР” Сергій Дубинський і підполковник-спецпризначенець ГРУ Олег Пулатов. Четвертий – українець Леонід Харченко, який воював на боці “ДНР”.

Пасажирський Boeing-777 “Малайзійських авіаліній”, що виконував рейс МН17 із Амстердама до Куала-Лумпур, був збитий збройними силами РФ над окупованим Донбасом 17 липня 2014 року. На борту лайнера перебували 283 пасажири і 15 членів екіпажу, всі вони загинули.

Міжнародна слідча група повідомила, що літак рейсу MH17 був збитий зенітно-ракетним комплексом “Бук”, який належить 53-ій зенітно-ракетній бригаді протиповітряної оборони російських збройних сил, дислокованій у Курську.