В Китаї вчені виявили антитіла, які ефективно боряться з COVID-19

В Китаї команда вчених виявила кілька антитіл, які “надзвичайно ефективно” блокують здатність нового коронавірусу проникати в людські клітини. Відкриття може допомогти у лікуванні чи профілактиці COVID-19.

Про це пише Reuters, нагадуючи, що не існує підтвердженої ефективної терапії проти небезпечного вірусу, який поширився з Китаю на весь світ, заразивши понад 850 тисяч людей і вбивши 42 тисячі.

Чжан Лінкі з Університету Ціньхуа в Пекіні стверджує, що ліки, зроблені на основі антитіл, які виявила його команда, можуть запропонувати більш ефективне лікування, ніж поточні підходи.

На початку січня команда вчених на чолі з Чжаном спільно з Третьою народною лікарнею у місті Шеньчжень почали аналізувати антитіла в зразках крові, взятої у пацієнтів, які одужали від COVID-19.

Вони виявили 206 моноклональних антитіл, які демонстрували “сильну” здатність чіплятися до білків коронавірусу. Потім команда провела новий дослід, щоб перевірити, чи можуть ці тіла не допустити проникнення вірусу в клітини. З перших 20 випробуваних антитіл чотири показали здатність блокувати збудника хвороби. І два з них “особливо добре” впоралися з цим завданням.

Команда тепер зосереджена на виявленні найбільш потужних антитіл і можливість змішати їх, щоб скоротити ризик мутації коронавірусу. Якщо все піде за планом, зацікавлені розробники можуть перейти до масового виробництва препаратів на основі цих антитіл для початку випробувань: спочатку на тваринах, а потім на людях.