Трамп пояснив, чому звільнив інспектора розвідки США, який займався скаргою щодо України

Президент США Дональд Трамп пов‘язав своє рішення звільнити генерального інспектора розвідувальної спільноти Майкла Аткінсона з тим, як Аткінсон повівся щодо скарги, поданої в рамках програми захисту викривачів корупції, стосовно можливого політичного тиску адміністрації США на Україну.

Ця скарга стала центральним елементом процедури імпічменту президента США минулого року, передає Голос Америки.

«Він жахливо впорався, – заявив Трамп під час прес-брифінгу у суботу про Аткінсона. – Абсолютно жахливо. Він взяв жахливу, неправдиву скаргу викривача і передав її Конгресу».

Про звільнення Аткінсона, Трамп повідомив у п’ятницю листом адресованим керівництву комітетів з розвідки Сенату США та Палати представників США. «Життєво важливо, щоб я мав повну довіру до призначених на посаду генеральних інспекторів. Цього немає у випадку цього генерального інспектора», – йдеться у листі.

Сам Аткінсон вважає, що він виконував свій обов’язок, надавши Конгресу скаргу щодо політики стосовно України. «Важко не думати, що втрата до мене довіри президента пов‘язана з тим, що я чесно виконав свій законний обов‘язок як незалежний та безсторонній генеральний інспектор», – йдеться в заяві Аткінсона виданій у неділю.

«Як генеральний інспектор я мав юридичний обов‘язок забезпечити, щоб викривачі корупції мали ефективні та повноважні засоби для надання нагальних повідомлень, що містять таємну інформацію, комітетам з розвідки Конгресу, і що вони подають скаргу відповідно, а їх особу буде захищено від помсти», – заявив Аткінсон наголосивши на незалежності інспекторів як від законодавчої, так і виконавчої гілок влади.

Як відомо, Аткінсон відіграв важливу роль у процедурі імпічменту президента США минулого року. Саме він надав «невідкладного» статусу скарзі викривача корупції про буцімто політичний тиск адміністрації Трампа на Україну та назвав скаргу такою, що заслуговує на довіру. Палата представників США оголосила імпічмент Трампу, але в Сенаті було прийнято виправдальне рішення.

Генеральний інспектор виконує роль внутрішньоурядового аудитора у ввірених йому відомствах. У випадку з розвідувальною спільнотою, інспектор також займається скаргами поданими в рамках програми захисту для викривачів корупції і в яких йдеться про вище керівництво. Якщо генеральний інспектор в цій сфері встановлює, що скарга є нагальною і заслуговує на довіру, то Директор національної розвідки США має поінформувати про неї Конгрес. Зволікання з інформуванням Конгресу про скаргу стосовно політики щодо України минулого року, привернула додаткову увагу законодавців до скарги, що стала основою для процедури імпічменту.

Законодавці від Демократичної партії США різко відреагували на рішення Трампа звільнити Аткінсона.

«У часи надзвичайної ситуації для нашої країни, коли потрібні представники розвідувальної спільноти готові говорити правду владі, рішення президента, прийняте посеред ночі, наражає нашу країну та національну безпеку на ще більший ризик», – заявив голова Комітету з розвідки Палати представників США Адам Шифф.

Звільнення «може негативно вплинути на всіх, хто готовий говорити правду владі», – наголосила спікерка Палати представників США Ненсі Пелосі.

Голова Ради генеральних інспекторів з питань справедливості та ефективності Майкл Горовіц став на захист репутації Аткінсона. «Генеральний інспектор Аткінсон відомий серед генеральних інспекторів своїм справедливим ставленням, професіоналізмом та відданістю верховенству права і незалежному нагляду», – заявив Горовіц.

Білий дім нещодавно оголосив п‘ять нових призначень на посаду генеральних інспекторів, пише The New York Times. Це включає подання кандидатури Браяна Міллера з юридичної служби Білого дому на посаду генерального інспектора з питань подолання наслідків пандемії. Його призначення потребує схвалення Сенату. Також група генеральних інспекторів висунула свого кандидата, який би інспектував витрачання частини пакету допомоги з подолання наслідків епідемії, затвердженого Конгресуом у обсязі 2 трильйонів доларів, пише видання.