Байден випереджає Трампа в опитуваннях

Колишній президент США Барак Обама може відіграти важливу роль у виборах президента США 2020. На це звертають увагу численні оглядачі, коментуючи вихід із виборчої гонки, сенатора-демократа Берні Сандерса та як видається безальтернативінсть екс-віцепрезидента США Джо Байдена, як кандидата від Демократичної партії.

Напередодні чинний президент США Дональд Трамп заявив, що відсутність офіційної підтримки кандидатури Байдена з боку Обами може вказувати, що останній “знає щось, чого ви не знаєте”.

“Я думаю, що я знаю (про що йдеться – ред.). Але ви не знаєте”, – заявив Трамп, передає Голос Америки.

Коментарі президента США додатково підкреслюють вагу надзвичайно популярного серед прихильників Демократичної партії США Барака Обами. Його популярність підкреслюється і опитуванням, яка вказало, що значна частина американців переконана, що Обама краще впорався би із подоланням епідемії коронавірусу, ніж Трамп. Прикметно, що це ж опитування вважає, що екс-віце-президент Байден був ви гіршим лідером під час коронавірусу, ніж нинішній президент США Дональд Трамп.

Нині численні оглядачі діляться думками щодо ролі, яку екс-президент міг би відіграти у виборах, та важливості його підтримки для перемоги Джо Байдена.

“Обама тепер може безперешкодно офіційно підтримати кандидатуру Джо Байдена, але цей процес буде чітко зрежисованим”, – твітує журналіст CNN Ден Меріка.

“Демократи сповнені оптимізму з приводу приєднання Обами до виборчої кампанії”, – пише видання The Hill. Матеріал видання наводить думки численних поілтиків-демократів, які заявляють, що екс-президент готується офіційно підтримати Байдена. Відзначається також і те, що у 2016-му активні виступи Барака Обами на підтримку Гілларі Клінтон не допомогли останній перемогти Дональда Трампа.

Коментатори у США відзначають, що шанси Байдена на перемогу у більшій мірі можуть залежати від здатності переконати прихильників Берні Сандерса підтримати його у протистоянні із Трампом. Критики Байдена вказують, що він та його програма далекі від ідеалів, які надихають прогресивну виборців частину.

“Прихильники Сандерса підтримують його через пропоновану ним політичну програму. Все дуже просто – для нас пріоритетом є: загальне доступне медичне страхування, безкоштовна вища освіта, завершення воєн, підтримка програми розвитку “зеленої” економіки (Green New Deal), реформа кримінального правосуддя. Історія Байдена-політика вказує, що жоден із цих пунктів не стане його пріоритетом. Прокиньтесь. Він нам не друг”, – твітував напередодні Кайл Кулінські, популярний політичний оглядач та активіст.

ЗМІ також розповідають про зусилля спрямовані на те, щоб включити положення, які підтримують прихильники Сандерса, у програму Джо Байдена.

“Із вибуттям Сандерса, прогресивні групи фокусують зусилля на тому, щоб примусити Байдена взяти на себе конкретні політичні забов’язання та, що важливіше, змінити кадри на більш ліберальні та відмовитись від представників копортативних союзників у виборчій кампанії”, – пише видання The Intercept.

Втім на поточний момент Байден – і без офіційної підтримки з боку Обами та запровадження змін за які виступають прихильники Сандерса – випереджає Трампа з результатами соціологічних досліджень. Так, за результатами цитованого каналом CNN опитування серед зареєстрованих виборців, екс-віце-президент США має підтримку 53%, а Трамп – 42%.

Інше опитування дає Байдену лише 4-відсоткову перевагу над Трампом.