На Рівненщині СБУ блокувала незаконний видобуток піску в промислових масштабах

На Рівненщині Служба безпеки України блокувала незаконний видобуток піщаної суміші в промислових масштабах, організований на території державного лісового господарства в Костопільському районі.

Як передає прес-центр СБУ, за даними слідства, одна із місцевих комерційних структур під виглядом організації зони відпочинку розпочала у 2016 році незаконну розробку надр державного лісового угіддя: “Із задіянням важкої екскаваторної техніки зловмисники зняли ґрунтовий покрив на ділянці площею понад 14 гектарів та організували видобуток корисних копалин за допомогою земснарядів. Встановлено, що у середньому за день ділки вивозили від 10 до 20 вантажівок із піском по 20 тонн кожна. Реалізовували нелегально видобуту суміш місцевим приватним фірмам за ринковими цінами в обхід податкового законодавства”.

За попередніми оцінками, внаслідок протиправної діяльності було завдано суттєвої шкоди екосистемі регіону: на місці нелегальної розробки утворився кількаметровий піщаний кар`єр. Таким чином ділянка зазнала незворотних порушень і відновленню не підлягає.

Розпочато кримінальне провадження за ч. 1 ст. 240 (порушення правил охорони або використання надр) та ч. 1 ст. 209 (легалізація (відмивання) доходів одержаних злочинним шляхом) Кримінального кодексу України. Наразі на місці нелегального промислу вилучено важку техніку та земснаряд.

Тривають слідчі дії. Встановлюються коло осіб, причетних до протиправної діяльності, у тому числі й посадовці лісового господарства.

Документування оборудки проводилося співробітниками Управління СБ України у Рівненській області спільно із працівниками Нацполіції під процесуальним керівництвом Здолбунівської місцевої прокуратури.