ВР в середу розгляне зміни до регламенту щодо розгляду “антиколомойського” законопроекту

Сьогодні на фракції говорили про те, як унеможливити “парламентський тероризм”, коли один депутат своїми поправками може заблокувати роботу всієї Верховної Ради і взяти в заручники усіх громадян, яким зараз дуже непросто.

Про це народний депутат, заступник голови фракції “Слуга народу” Євгенія Кравчук повідомила на своїй сторінці у Facebook.

“Питання складне, бо з одного боку внесення поправок і пропозицій — це право кожного народного депутата і це хороший спосіб зробити законопроект кращим. Але інша справа, коли це робляться для того, щоб зробити гірше не так нам, як усій країні, якій буде ще важче без міжнародної підтримки.

Тому треба шукати баланс між “парламентським тероризмом” і цивілізованою парламентською процедурою”, – написала Кравчук.

За її словами, “слуги” прийняли рішення, що будуть діяти наступним чином:

– у середу зберуться ще раз і приймуть зміни до Регламенту, які дозволять розглянути усі 16 000 правок до банківського закону, але так, щоб це не затягнулося на півроку;

– тим часом комітет продовжить розглядати поправки до закону про банки;

– після цього його розглянуть в сесійній залі.

“Зміни, які будуть внесені до Регламенту пройдуть обговорення всередні фракції. Наразі робоча версія наступна:

– У випадку, коли до законопроекту вноситься більше поправок, ніж у ньому є пунктів, але не менше 500 поправок, він може розглядатися за спеціальною процедурою.

– Ініціювати спеціальну процедуру може не менше 150 депутатів, які звертаються з таким клопотанням до Голови ВР. А рішення про розгляд за спеціальною процедурою може прийняти лише парламент 226 голосами.

– Спеціальна процедура означає, що кожна фракція і група може наполягати на розгляді 5 поправок, а депутат — на розгляді однієї неврахованої комітетом поправки.

– Після цього профільному комітету дається два дні, щоб підготувати нову порівняльну таблицю з поправками, на яких наполягають фракції, групи і депутати.

– Під час розгляду законопроекту на представлення кожної поправки дається до двох хвилин”, – зазначила Кравчук.

За її словами, таким чином, права народних депутатів на законодавчу ініціативу не будуть порушені. Усі поправки, навіть якщо їх 16 000, будуть розглянуті. Але не в сесійному залі, бо це контрпродуктивно, а на комітеті, який має для цього аналітику, експертизу і в якому пропорційно представлені усі фракції і групи.

“В цьому немає нічого нового, так працюють парламент в розвинених демократичних суспільства. Навіть у ПАРЄ, в якому я представляю українську делегацію, майже не можливо прийняти пропозицію, якщо її не підтримав комітет. Але ми пропонуємо більш м’яку процедуру, за якої навіть не підтримані комітетом поправки можна обговорити в залі. Але їх кількість має бути розумною, а не такою, щоб спеціально зупинили роботу парламенту.

Так, чи інакше, боротьба з парламентським спамом була задекларована нами ще в перші тижні нової Верховної ради. Для цього ми навіть прийняли в першому читанні законопроект № 1043, в який, швидше за все, будуть внесені ці пропозиції. А нинішня ситуація просто пришвидшує його розгляд”, – резюмувала нардеп.

У свою чергу Голова фракції ”Слуга народу” Давид Арахамія зазначає, що законопроект про банківське регулювання розглядатиметься вже після Великодня.

Відповідаючи на питання, чи все ж 15 квітня відбудеться позачергове засідання ВР, депутат зазначив: ”Це проект (йдеться про зміни до Регламенту щодо внесення надмірної кількості поправок до законопроектів – ред.). Якщо ми сьогодні знайдемо консенсус, тоді можемо виносити на середу. Якщо немає консенсусу, – немає сенсу збиратися. Бо наша основна мета – саме прийняти цей законопроект”.

Так, на питання, чи означає це, що законопроект про банківське регулювання розглядатиметься вже після Великодня, Арахамія відповів: ”Звичайно”.

Нагадаємо, 10 квітня спікер парламенту Дмитро Разумков повідомив, що Рада не піде на те, щоб розглядати 16 000 поправок до “антиколомойського” законопроекту окремо протягом півроку.

30 березня “антиколомойський” законопроект був прийнятий Радою за основу. До другого читання подали рекордну кількість правок – близько 16 335. 6000 з них подав виключений з фракції Слуга народу Антон Поляков. Також по 1500-1900 правок подали депутати з орбіти Ігоря Коломойського.

Україна розраховує отримати до держбюджету $5 млрд від МВФ до кінця року. За словами голови фінансового комітету парламенту Данила Гетманцева, Україна отримає перший транш від МВФ розміром $4 млрд відразу після прийняття “антиколомойського” закону в цілому.