У НАТО обговорять нарощення російських сил у Криму

НАТО збирається на засідання, щоб обговорити виклики з безпеки, дезінформацію та кризу через коронавірус. Міністри оборони членів Альянсу зустрінуться онлайн 15 квітня. Про це повідомив генеральний секретар НАТО Єнс Столбентерг.

Серед питань обговорення – нарощення російських військ в Криму та агресія на сході України.

“Криза коронавірусу торкнулася всіх нас, але вона не прибрала виклики з безпеки, які стояли перед нами до кризи”, – сказав Столтенберг, передає Голос Америки.

“Ми бачимо, що Росія продовжує підтримувати сепаратистів в Україні, у східній Україні. Ми спостерігаємо надзвичайне нарощування ними військових сил у Криму і ми бачимо їхню присутність у Чорному морі. Це частина викликів з питань безпеки, які стоять зараз перед нами” – додав він.

За словами генерального секретаря асльянсу, НАТО збільшило свою присутність на землі у регіоні Чорного моря в рамках програми Tailored Forward Presence у Румунії, а також у повітрі та в морі.

“Ми також тісно співпрацюємо з країнами-партнерами у регіоні Чорного моря – з Україною та Грузією”, – додав він.

Міністри оборони НАТО на засіданні 15 квітня обговорять також стримування та оборону країн НАТО, як підтримувати місії та операції альянсу впродовж пандемії.

На порядку денному також – важливість протидії дезінформації.

“Ми спостерігаємо, як деякі урядові і неурядові сили намагаються використати пандемію, щоб поширити неправдиву і шкідливу інформацію. І намагаються розділити нас. Союзники мають тісно співпрацювати, щоб ідентифікувати, відстежити і викрити їхні зусилля. Відкриті та прозорі ЗМІ є найкращою опорою від дезінформації та пропаганди”, – заявив Єнс Столтенберг, генеральний секретар НАТО.

“Найкраща зброя, яку ми маємо проти дезінформації, це вільні, відкриті і незалежні ЗМІ. То ж те, що роблять журналісти, це дуже важливо. Особливо у час таких важких криз, в якій ми перебуваємо зараз”, – додав очільник Північноатлантичного альянсу.​