Світовий банк прогнозує різке падіння переказів з-за кордону, що може вдарити по Україні

Україна була найбільшим отримувачем переказів з-за кордону у 2019 році серед усіх країн Європи та Середньої Азії.

Загалом країни цих двох регіонів отримали переказів на 65 млрд дол. США в 2019 році. З них – 16 млрд дол. надійшло до України, згідно до даних Світового банку.

фото worldbank.org

Обмежувальні заходи введені задля стримування пандемії коронавірусу, змусили багатьох заробітчан повернутись додому. Багато хто втратив роботу і більше не може надсилати гроші до родини, пише Голос Америки.

Приплив переказів з-за кордону продовжить різке падіння, прогнозують у Світовому банку. В 2020 році банк очікує на падіння переказів з-за кордону в Європі та Центральній Азії на 28%, а загалом у світі – на 20%.

«Теперішній економічний спад, спричинений COVID-19, негативно впливає на можливість пересилати гроші додому і ще раз наголошує на життєвій важливості скорочення часу відновлення розвинутих економік», – заявляє президент Світового банку Девід Мальпасс.

В Світовому банку вважають – грошові міжнародні перекази є важливим фактором зменшення бідності. Тому банк буде працювати над тим, щоб канали для таких переказів залишались відкритими.

За оцінкою Національного банку України, обсяг приватних грошових переказів в Україну у 2019 році за офіційними і неформальними каналами становив майже 12 млрд дол. США в еквіваленті, що на 10% більше від показника за попередній рік.

НБУ очікує скорочення у 2020 році переказів в Україну від трудових мігрантів через коронавірус на 0,5-1 млрд дол. Світовий банк прогнозує у 2020 році найбільше за останні роки скорочення обсягів міжнародних грошових переказів від трудових мігрантів – приблизно на 20%, що пов’язано з економічною кризою, викликаною пандемією коронавірусу.