ЄС звинуватив Великобританію в затягуванні переговорів про завершення Brexit

ЄС звинуватив Великобританію, що вона гальмує роботу з підготовки угоди про майбутні відносини з Євросоюзом після перехідного періоду по Brexit. Про це заявив головний парламентер ЄС Мішель Барньє.

Він попередив, що з таким ставленням Лондона угоду про майбутні відносини і торгівлю між ЄС і Великобританією не вдасться укласти до кінця перехідного періоду – 31 грудня 2020 року.

“Великобританія гальмує процес переговорів. На цьому тижні Великобританія відмовилася вести конструктивний діалог з чотирьох ключових пунктів переговорів, які закріплені в політичній декларації Брюсселя і Лондона, – заявив він. – ЄС відмовляється від будь-якого довгострокового партнерства, яке не включатиме вирішення цих питань”.

Він підкреслив, що Британія відмовляється від будь-яких компромісів зі створення збалансованих умов для ведення бізнесу, з питань вільного переміщення людей, товарів і послуг, з розробки режиму ветеринарного і фітосанітарного контролю на кордоні між Ірландією і Північною Ірландією, а також з проблем рибальства.

Барньє також заявив, що Великобританія відмовилася від будь-яких нових відстрочок по завершенню процесу Brexit.

“Уряд Великобританії відмовився від будь-яких відстрочок остаточного виходу зі складу європейського ринку, який намічений на 31 грудня 2020 року. Це дата економічного Brexit, завершення перехідного періоду після політичного Brexit (1 лютого 2020 року – ред.)”, – заявив Барньє.

Він підкреслив, що існуючі домовленості передбачають крайній термін для запиту нової відстрочки по Brexit до 30 червня.

“Великобританія не може одночасно відмовлятися від продовження переговорів і від просування по ключових темах. Угоду не вдасться укласти, якщо таке ставлення продовжиться. Нам необхідно досягнення угоди, щоб пом’якшити важкий шок, який наші економіки будуть переживати в цьому році в результаті пандемії. Неприпустимо посилювати його шоком від розриву економічних зв’язків без угоди”, – заявив Барньє.

У зв’язку з цим він закликав до активізації роботи над текстом угоди про майбутні відносини.

“На початку червня ми повинні зробити ретельну переоцінку ситуації на переговорах. Це залишає нам два раунди – у травні і на початку червня, і ми повинні використовувати їх з максимальною серйозністю”, – заявив Барньє.

Барньє також підтвердив, що незалежно від підсумків переговорів Великобританія не буде брати участь в довгостроковому плані ЄС з відновлення економіки після пандемії коронавіруса.

“Великобританія не братиме участі в плані ЄС з підтримки економіки, який буде запущений з 2021 року. До цього моменту вона зобов’язана в повному обсязі сплачувати свої внески в бюджет ЄС”, – сказав Барньє.

За домовленістю між Брюсселем і Лондоном, до кінця 2020 року йде перехідний період по Brexit, в ході якого Великобританія фактично залишається членом ЄС, користується всіма правами члена європейського ринку, і платить свої внески в бюджет співтовариства. При цьому з моменту політичного виходу з ЄС – 1 лютого 2020 року – країна більш не представлена ​​в органах прийняття рішень Євросоюзу. Якщо Великобританія попросить відстрочки до завершення перехідного періоду після 31 грудня 2020 року, це змусить її платити додаткові гроші в бюджет ЄС.