Шмигаль оприлюднив план виходу України з карантину

Кабінет міністрів має чіткий план виходу України з карантину, який складається з п’яти етапів.

Про це повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль у своєму телеграмі.

“Кожен етап має чіткі індикатори та залежить від динаміки поширення захворювання. Урядова дорожня карта виходу із карантину дасть можливість зберегти життя українців і водночас поступово відновити економічну стабільність”, – написав прем’єр.

За словами голови уряду, стартова точка реалізації цього плану може настати 11 травня за умови сприятливої епідемічної ситуації.

Зокрема, згідно з інфографіку, яку опублікував в соціальних мережах прем’єр, якщо протягом 10 днів поспіль співвідношення виявлених випадків серед всіх протестованих не змінюється або щоденне відхилення утримується на рівні 5%, в такому випадку уряд відкриє парки і зони відпочинку, частина об’єктів індустрії краси, дозволить тренування командних видів спорту.

Також в такому випадку будуть дозволені оптова та роздрібна торгівля непродовольчими товарами, робота кав’ярень на вулиці, робота автомийок, веломагазинів, пунктів велопрокату, дозволить роботу нотаріусів, адвокатів та аудиторів.

Кабмін презентував план виходу з карантину: як будуть знімати обмеження

Другий етап виходу з карантину передбачає зменшення випадків інфікування і розвантаження медичної системи.

Якщо протягом 10 днів поспіль відсоток виявлених випадків серед всіх протестованих буде щодня зменшуватися, уряд дозволить побутове обслуговування населення, відновить навчання у випускних класах і підготовку до зовнішнього незалежного оцінювання.

Також передбачається відкриття закладів громадського харчування, кінотеатрів під відкритим небом, спортивних залів і фітнес-центрів, готелів, відновляться спортивні змагання за участю не більше 50 глядачів.

Третій етап виходу з карантину передбачає відкриття метрополітену та баз відпочинку.

Якщо протягом 10 днів поспіль кількість осіб, які одужали, вдвічі або більше перевищує кількість нових випадків. Заклади охорони здоров’я зайняті пацієнтами з Covid-19 менше ніж на 10%.

Також передбачається відкриття: спортивні й дитячі майданчики; заклади освіти (окремі); метрополітен (спец. перевезення); міжміське транспортне сполучення в межах області; ТРЦ (без розважальних зон та дитячих майданчиків); театри та кінотеатри; заклади розміщення: хостели, санаторії, бази відпочинку; заклади громадського харчування з відвідувачами.

На четвертому етапі – повний контроль за осередками (протягом 10 днів поспіль кількість нових, не пов`язаних між собою випадків, щоденно менше ніж 5 на область); п`ятому етапі – припинення внутрішньої передачі вірусу (поодинокі випадки, які пов`язані виключно з імпортуванням захворювання). Передбачається відкриття: метрополітен та весь наземний громадський транспорт; торговельно-розважальні комплекси та інші розважальні заклади; спортивні зали та фітнес-центри; заклади громадського харчування; заклади культури; заклади освіти; повна медична та стоматологічна допомога.

П`ятий етап передбачає скасування інших обмежень, крім встановлених місцевою владою в окремих адміністративно-територіальних одиницях.