Росія висунула США рахунок на 660 тисяч доларів за «гуманітарну допомогу»

Росія виставила США рахунок майже на 660 тис. доларів за поставку партії медичної допомоги, в якій знаходилися тисячі предметів, зазвичай не використовуваних американськими лікарями.

Йде мова про протигази хімічного типу і гумові рукавички, які використовуються для домашнього прибирання. Про це свідчать урядові документи, які виявилися в розпорядженні журналістів ABC News.

До складу «гуманітарного» вантажу також увійшли 45 апаратів ШВЛ, які не можна було відразу ж використовувати через те, що вони були розраховані на напругу 220 вольт (в США всі споживачі електричний струм розраховані на напругу 110 вольт). Про це АВС розповіли два джерела в адміністрації.

Залишається невідомим, наскільки корисним виявився російський вантаж, доставлений в нью-йоркський аеропорт імені Джона Кеннеді, для лікарень. Федеральний уряд повідомив, що партія російської допомоги була передана владі штатів Нью-Йорк і Нью-Джерсі, які поки не відповіли на запитання телеканалу про те, чи був вантаж переданий в лікарні або залишився на складі.

Росія також передала США тисячі респіраторів, хірургічних рукавичок, медичного спецодягу і антисептиків.

Проте, склад і вартість вантажу, про які раніше нічого не повідомлялося, суперечать публічним заявам Кремля і президента Дональда Трампа, ставлячи питання про те, яку саме мету переслідувала Москва, висилаючи партію «гуманітарної допомоги» в США. Можливо, що головною метою стало бажання Кремля провести гучну піар-акцію. Представники американської національної розвідки називають подібні «спецоперації» кампаніями по дезінформації.

«Мене не хвилює російська пропаганда», – сказав Трамп журналістам на брифінгу 2 квітня. Президент повідомив, що пропозиція про поставку вантажу надійшла йому від російського президента Володимира Путіна під час телефонної розмови лідерів двох країн.

«Він запропонував безліч медичних, високоякісних виробів, які я прийняв, і це може врятувати багато життів. Я брав це щодня», – сказав Трамп.

Російські державні видання повідомили, що Росія зробила США «гуманітарну допомогу», яку жителі Нью-Йорка отримали «з вдячністю». Російський МЗС заявив, що Кремль покриває половину вартості вантажу, а іншу половину покриє влада США.

Відповідно до російського Міністерства закордонних справ, поставка партії була профінансована Російським фондом прямих інвестицій, який опинився під американськими санкціями ще в червні 2015 року через анексію Росією українського Криму.

Крім того, частина апаратів ШВЛ була виготовлена ​​на сибірському заводі, що належить російській державній компанії, що також знаходиться в списку санкцій США через вторгнення Росії в Україну в 2014 році.

Документи з описом складу російського вантажу були передані компанії ABC News Федеральним агентством з управління в надзвичайних ситуаціях (FEMA), яке займається координацією дій федерального центру в зв’язку з пандемією коронавіруса.

За даними FEMA, до складу вантажу росіяни включили 4000 “маски M-95 з фільтрами», які являють собою протигази військового призначення, що використовуються для захисту від хімічних і біологічних бойових речовин. Маска, необхідна медичним працівникам – респіратор типу N-95, що не покриває все обличчя.

В агентстві додали, що тим же рейсом в Нью-Йорк з Москви доставили 15 000 респіраторів, близько 80 000 упаковок кожного антисептика, 30 000 хірургічних рукавичок і близько 400 000 одиниць медичного одягу.

«Держдепартамент отримав остаточний рахунок від уряду Росії на суму 659 283 доларів, – сказав представник FEMA агентству ABC News, – Як тільки будуть отримані інструкції по маршрутизації платежу, Державний департамент переведе гроші Росії, а FEMA відшкодує витрати Державному департаменту».