У Франції затримали одного з підозрюваних у геноциді проти народності тутсі в Руанді Фелісьєна Кабугу

У Франції затримали одного з підозрюваних у геноциді проти народності тутсі в Руанді Фелісьєна Кабугу, який переховувався від поліції близько 26 років.

Про це повідомляє France 24.

Як зазначається, 84-річного чоловіка знайшли в будинку в містечку Аньєр-сюр-Сен на північ від Парижа, де він жив під чужим ім’ям протягом останніх 3–4 років.

Він є останнім головним підозрюваним у руандійському геноциді у 1994 році, а також одним із найрозшукуваніших втікачів від правосуддя.

До того ж, Кабуга брав активну участь у створенні і фінансуванні загонів міліції “Інтерахамве”, яка здійснювала масові вбивства під час 100-денного геноциду і був одним із творців радіокомпанії Libre des Mille Collines, що підбурювала до вбивств.

Тепер чоловік повинен предстати перед Міжнародним кримінальним судом ООН у Гаазі.

Геноцид у Руанді організував уряд, до складу якого входили представники народності хуту, проти народності тутсі і хуту.

Сам геноцид тривав із 6 квітня до 18 липня 1994 року, поки Руандійський патріотичний фронт, до складу якого входили переважно тутсі, не взяв територію країни під контроль.

За період геноциду було вбито, за різними оцінками, від 500 тис. до 1 млн осіб – приблизно 20% населення країни.

У минулому році президент Франції Еммануель Макрон доручив уряду дослідити роль, яку Франція відігравала у Руанді до та під час геноциду 1994-го року.