ЄС може порушити власний протокол участю в події щодо Криму, організованій Росією

Європейський союз і декілька його членів можуть порушити правила блоку щодо контактів із фактичною владою анексованого Росією Криму, взявши участь в організованій Москвою відеоконференції щодо ситуації в регіоні.

Двоє дипломатів із країн-членів ЄС, не уповноважені говорити публічно, повідомили Радіо Свобода, що до 19 із 27 представників країн Євросоюзу на різних рівнях, а також делегація ЄС в ООН, планують брати участь у події, запланованій на 21 травня.

У пояснювальній записці щодо конференції, автором якої є постійна місія Росії при Організації Об’єднаних Націй і яка є в розпорядженні Радіо Свобода сказано, що на заході вітають всіх «базованих у Нью-Йорку представників держав-членів ООН на рівні постійних представників, їхніх заступників й експертів, а також пресу».

Зустрічі схожого формату, які часто використовують в ООН, є неофіційними заходами, які дозволяють членам установи ознайомитись із питаннями міжнародної безпеки.

На зустрічі 21 травня посол Росії в ООН Василь Небензя виступить зі вступною і заключною заявами, а прихильники російської анексії українського півострова виступлять із презентаціями.

Серед тих, хто виступатиме, буде заступник голови підконтрольного Росії Духовного управління мусульман Криму і Севастополя Есадуллах Баїров, голова громадської організації «Українська громада Криму» Анастасія Гридчина, керівник проросійської телерадіокомпанії «Міллет» Ервін Мусаєв і Олександр Макар, ведучий проросійського кримського телеканалу «Крым».

Як йдеться в поясненні до зустрічі, вона буде продовженням аналогічного заходу, що відбувся 6 березня і на якому не дали виступити Баїрову і Гридчиній. Крім того, у записці вказано, що на зустрічі виступлять «ті, хто зараз живе в Криму», щоб показати справжню ситуацію на півострові.

Попри це, ЄС буде представлений на зустрічі, там буде і постійний представник Німеччини. Бельгія і Франція також дали знати, що відвідають захід, проте наразі неясно, на якому рівні вони будуть представлені.

Як повідомляє кореспондент Рікард Юзвяк, поки що лише Болгарія, Фінляндія, Нідерланди, Польща, Румунія і три країни Балтії заявили, що вони проігнорують цю зустріч.

Деякі посадовці висловили побоювання, що присутність дипломатів ЄС дискредитує вказівки щодо невизнання анексії і буде використана у пропагандистських цілях, навіть якщо на зустрічі європейські представники будуть висловлюватися проти дій Росії.

Посол України в ООН Сергій Кислиця в коментарі Радіо Свобода не дав оцінки діям представників ЄС, які братимуть участь у заході, але зауважив, що учасники навряд чи почують «щось нове».

«Росіяни та їхні агенти повторять мантру про «добровільне возз’єднання кримського народу з Росією», а міжнародна спільнота повторить основні істини, що: а) Кримський півострів – тимчасово окупований; б) Росія – окупаційна сила; окупаційна влада повинна припинити порушення прав людини», – сказав посол.

Москва захопила український Крим у 2014 році, пославши туди війська і провівши так званий «референдум», названий незаконним щонайменше 100 країнами. Крім того, Росія підтримує бойовиків на сході України з квітня 2014 року у війні, внаслідок якої загинули понад 13 тисяч людей.

У рамках відповіді на анексію Криму ЄС створив суворі правила для всіх своїх дипломатів, а також дипломатів країн-членів, що передбачають неможливість «участі чи відвідування на будь-якому рівні будь-яких подій, які можна було б визначити заздалегідь як такі, що націлені лише на визнання статусу Криму/Севастополя і фактичної анексії».