Представництво України в ЮНЕСКО звинуватило співробітників Ермітажу в «незаконних розкопках у Криму»

Постійне представництво України в ЮНЕСКО пояснило, що запровадження санкцій проти російського музею Ермітаж пов’язане з незаконними розкопками на території українського Криму. Про це йдеться в повідомленні представництва.

«Музей Ермітаж відіграв активну роль у спробах легалізувати безпрецедентні за своїм масштабом і зухвалістю незаконні розкопки на території українського Криму за рахунок проведення великої виставки «Антична археологія Ермітажу в Криму». При цьому варто зазначити, що протиправні археологічні експедиції на окупованому півострові, в ході яких були варварським чином вилучені безцінні артефакти кримської старовини, проходили за безпосередньої участі співробітників Ермітажу, про що повідомляла навіть російська преса», – йдеться в повідомленні, пишуть Крим реалії.

У заяві дипломатів зазначено, що Інститут археології Російської академії наук «також став об’єктом санкцій не випадково, адже він на постійній основі санкціонує і організовує проведення незаконної археологічної діяльності в окупованому українському Криму, а також має безпосередній стосунок до протиправного захоплення мережі українських наукових центрів і об’єктів історичної та культурної спадщини на півострові».

У Міністерстві закордонних справ Росії розкритикували запровадження Україною нових санкцій щодо Ермітажу і Музею імені Пушкіна за проведення розкопок у Криму.

Раніше Володимир Зеленський своїм указом включив Російський державний музей Ермітаж, «Російське географічне товариство», Інститут археології Російської академії наук та інші структури до списку санкцій, зокрема, за археологічні розкопки в анексованому Криму.

Під санкції потрапили також Таврійське археологічне співтовариство, так званий Кримський федеральний університет імені Вернадського та Інститут археології Криму РАН. Для всіх цих організацій на материковій Україні передбачено блокування активів, заборонене наукове і культурне співробітництво.

У лютому 2014 року в Криму з’являлися озброєні люди в формі без розпізнавальних знаків, які захопили будівлю Верховної Ради Криму, Сімферопольський аеропорт, Керченську поромну переправу, інші стратегічні об’єкти, а також блокували дії українських військ. Російська влада спочатку відмовлялася визнавати, що ці озброєні люди є військовослужбовцями російської армії. Пізніше президент Росії Володимир Путін визнав, що це були російські військові.

16 березня 2014 року на території Криму і Севастополя відбувся невизнаний більшістю країн світу «референдум» про статус півострова, за результатами якого Росія включила Крим до свого складу. Ні Україна, ні Європейський союз, ні США не визнали результати голосування на «референдумі». Президент Росії Володимир Путін 18 березня оголосив про «приєднання» Криму до Росії.

Міжнародні організації визнали окупацію та анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили економічні санкції. Росія заперечує анексію півострова та називає це «відновленням історичної справедливості». Верховна Рада України офіційно оголосила датою початку тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією 20 лютого 2014 року.