У США знайшли рішення: Україна може вступити у НАТО

Нині Україна не може вступити до НАТО через 5 статтю договору, підкреслив ексспецпредставник Держдепу США в Україні Курт Волкер під час Київського безпекового форуму.

Про це пише Канал 24.

Ця стаття передбачає колективний захист. Члени Альянсу визначають напад на одного з них, як напад на них усіх. Таким чином кожна з країн повинна силою захищати свого партнера.

У випадку з Україною НАТО мало б вступити у війну з Росією, аж до звільнення Криму та Донбасу. До такого глибокого конфлікту Альянс наразі не готовий.

Він запропонував розпочати вступ України до Північноатлантичного альянсу, не застосовуючи 5 статтю щодо нашої держави. Тобто НАТО не ітиме силою на Росію.

“Ми зобов’язуємося першими не застосовувати силу і підтримуватимемо лише мирну реінтеграцію цих територій та відновлення цілісності країн, що прагнуть вступити до НАТО. Це має позбавити Росію стимулів щодо продовження окупації цих територій”, – заявив Курт Волкер.

У цьому випадку він говорив не лише про Україну, а й про дві інші країни, що є партнерами НАТО, але частина їхньої території окупована Росією:

Молдова – Придністров’я,
Грузія – Абхазія та Південна Осетія.