Пояркову вручили обвинувачення в справі про «погрози Зеленському»

28 травня слідчі вручили обвинувальний акт блогеру Сергію Пояркову в рамках розслідування кримінального провадження про погрози вбивством президенту Володимиру Зеленському.

Цю інформацію пан Поярков особисто підтвердив «Детектору медіа».

«Ви б бачили очі слідчої СБУ, яка сьогодні здихалася спілкування зі мною і переклала це все знову на прокуратуру. Сьогодні в СБУ свято, вони нарешті позбулися цієї справи», – сказав пан Поярков.

Сергія Пояркова звинувачують у злочині, передбаченому частиною 1 статті 346 (погроза або насильство щодо державного чи громадського діяча) Кримінального Кодексу України. Ця стаття передбачає покарання до п’яти років позбавлення волі.

За словами пана Пояркова, справу розслідують ще з жовтня 2019 року через одну з його пародій на ютуб-каналі, у якій згадувався президент Володимир Зеленський. У січні 2020 року СБУ висунула Сергію Пояркову підозру в погрозі вбивством Володимиру Зеленському. 29 січня Шевченківський районний суд Києва, обираючи запобіжний захід, відпустив Сергія Пояркова під особисте зобов’язання.

Сергій Поярков відкидає, що в його діях був злочин: «Ні злочину, ні замаху – не існувало. Не може пародія розглядатися як злочин».

Він стверджує, що президент Володимир Зеленський двічі давав свідчення в цій справі: «Зеленський ще в жовтні дав свідчення, що він шалено переляканий моїми влогами; він боїться і вважає, що мої пародії є смертельною загрозою його життю. Потім він ще в березні теж дав свідчення і сказав, що боїться, коли я демонструє зразки пародій на західних президентів. У нього істерична боязнь, коли його пародіюють».

Водночас прессекретарка президента Юлія Мендель не змогла прокоментувати інформацію, що пан Зеленський двічі свідчив у цій справі. «Ми не володіємо такою інформацією. Нагадує дещо нісенітницю», – сказала вона в коментарі «Детектору медіа»

Сам пан Поярков вважає цю справу штучно створеною. «Я впевнений, що це буде найбільш карикатурний процес в історії української юриспруденції. Я впевнений, що в процесі судових засідань нам вдасться затьмарити “Квартал 95”», – каже він.

Крім того, блогер припускає, що Міністерство внутрішніх справ відмовилося розслідувати це провадження, тому його віддали СБУ, хоча стаття про погрози їй не підслідна. Адвокат Центру протидії корупції Олександр Литвин підтвердив, що справу за цією статтею має розслідувати Національна поліції (підрозділ МВС). «СБУ часто забирає собі справи, які вона хоче, але ця стаття їй не підслідна», – повідомив він «Детектору медіа».

Пан Поярков не відкидає варіанту, що подаватиме заяву про службовий злочин.

За словами блогера, його влог, через який порушено справу, досі доступний на YouTube, відеоплатформа його не блокувала (таймкод відео з 5:33 до 6:20).