Керівництво Lufthansa не виключає можливість банкрутства концерну

Німецький авіаконцерн Lufthansa в суперечці з державою про умови виплати багатомільярдного пакету допомоги вперше заявив, що розглядає можливість свого банкрутства.

Особливий варіант банкрутства, при якому компанія збереже управління власними активами, має явні переваги над державною допомогою, пояснив представник наглядової ради Lufthansa в інтерв’ю журналу Focus, оприлюдненому в п’ятницю, 29 травня.

Таке банкрутство, наприклад, дозволить Lufthansa призупинити повернення грошей за квитки на загальну суму 1,8 млрд євро, а також спростить звільнення персоналу і закриття нерентабельних дочірніх компаній. У підсумок позбутися роботи можуть не до 10 тисяч чоловік, а набагато більше. “Відмова від пакету допомоги стане сигналом федеральному уряду про необхідність нових переговорів з Брюсселем”, – цитує Focus одного з членів наглядової ради Lufthansa.

Щогодинні мільйонні збитки

Lufthansa, за власними оцінками, в даний час зазнає збитків у розмірі 1 млн євро на годину. Це означає, що резерви на суму 4 млрд євро будуть витрачені вже восени. Тому банкрутство при збереженні контролю над власними активами стане можливим не раніше 2021 року.

Наглядова рада Lufthansa 27 травня відкинула умови надання державного пакету допомоги. Згідно з повідомленнями, це було викликано вимогою комісара ЄС з питань конкуренції Маргрете Вестагер, щоб німецький авіаконцерн в обмін на держдопомогу поступився конкурентам права на зліт і посадку літаків.