Amnesty International виступили на підтримку дітей кримських політв’язнів

Українське відділення міжнародної правозахисної організації Amnesty International виступив на підтримку дітей кримських політв’язнів.

«У День захисту дітей ми хочемо присвятити повідомлення дітям кримських татар, яких розлучили з їх батьками після анексії Росією Кримського півострова. Це, зокрема, діти активістів і правозахисників, які боролися за права кримських татар і тому були арештовані де-факто владою півострова», – йдеться в повідомленні Amnesty International в Telegram.

Правозахисники опублікували фото сина і дочки фігуранта ялтинського «справи Хізб ут-Тахрір», правозахисника Емір-Усеіна Куку, а також дітей фігуранта другого Бахчисарайського «справи Хізб ут-Тахрір», громадянського журналіста Сервера Мустафаєва, пишуть Крим реалії.

«Син і дочка правозахисника Еміра-Усеіна Куку бачили, як затримали батька вранці 11 лютого 2016. І з тих пір зустрічаються з ним лише в межах місць позбавлення волі … Чотирьох малолітніх дітей координатора «Кримської солідарності» Сервера Мустафаєва розлучили з батьком 21 травня 2018 року», – зазначили правозахисники.

12 листопада 2019 року Південний окружний військовий суд в Ростові-на-Дону засудив до ув’язнення в колонії суворого режиму шістьох фігурантів ялтинського «справи Хізб ут-Тахрір». Згідно з рішенням суду, Муслім Алієв засуджений до 19 років ув’язнення, Інвер Бекіров отримав 18 років, Емір-Усеін Куку – 12 років, Вадим Сірук – 12 років, Арсен Джеппаров – 7 років і Рефат Алімов – 8 років.

Обвинувачені у цій справі були затримані в лютому-квітні 2016 року в Ялті. Їх звинувачують в причетності до забороненої в Росії ісламської політичної організації «Хізб ут-Тахрір».

21 травня 2018 року в Криму було затримано координатор «Кримської солідарності» Сервер Мустафаєв і житель села Долинне Бахчисарайського району Едем Смаїл. Звинувачення проти них долучили до Бахчисарайського «справі Хізб ут-Тахрір».

15 листопада 2019 року Південний військовий окружний суд російського Ростова-на-Дону почав розглядати дану справу по суті.

Російський правозахисний центр «Меморіал» визнав Емір-Усеіна Куку і Сервара Мустафаєва політичними в’язнями.