США відмовилися надавати дані про запуск ракети по MH17

США відмовилися надавати супутникові дані про запуск ракети по літаку MH17, який збили над Донбасом у 2014 році.

Був показаний тільки знімок, щоб звірити його з інформацією в меморандумі.

Про це заявили представники суду Нідерландів в ході засідання в цій справі, що проходить в понеділок, 8 червня, пише “Главком”.

Нагадаємо, що раніше прокуратура Нідерландів звернулася до Штатів з проханням розсекретити супутникові знімки, які мають безпосереднє відношення до справи.

Проте в Америці вирішили показати ці світлини лише спецслужбам Данії.

Крім того, було прийнято рішення, що дану інформацію не будуть розсекречувати та долучати до справи.

Проте представнику прокуратури все ж таки показали знімок та дозволили звірити з інформацією, яка викладена в меморандумі, в якому описуються всі деталі трагедії.

Суд додав, що США більше не надаватиме жодної інформацію щодо авіакатастрофи.

Нагадаємо, сьогодні у Нідерландах стартувала чергова сесія по справі MH17, де суд підіб’є підсумки попереднього блоку, а прокуратура виступить з презентацією кримінального розслідування цього злочину.

Зазначимо, останнє слухання відбулося 23 березня тільки з участю зацікавлених сторін, без публіки та преси через пандемію.

Зазначимо, що рідні 55 загиблих у авіакатастрофі рейсу МН17, що сталася у 2014 році на сході України, позиваються до Європейського суду з прав людини проти Росії, звинувачуючи Москву у порушенні їхніх прав та в саботажі слідства.

Як повідомлялося, Boeing-777 “Малайзійських авіаліній”, що виконував рейс MH17 із Амстердама в Куала-Лумпур, був збитий над Донбасом у липні 2014 року. На борту лайнера було 283 пасажири і 15 членів екіпажу, всі вони загинули.

У вересні 2016 року Спільна слідча група (JIT) оголосила, що на підставі неспростовних доказів встановлено: літак був збитий ракетою зенітно-ракетного комплексу “Бук” 9M38, запущеною із контрольованої проросійськими бойовиками території на сході України.

Крім того, 24 травня Міжнародна спільна слідча група поінформувала, що “Бук”, із якого збито літак, належить 53-й зенітно-ракетній бригаді ППО російських збройних сил, що дислокується у Курську.