Єврокомісія оприлюднила критерії, за якими відкриватиме кордони для третіх країн, зокрема й України

В Європейській комісії надали пояснення щодо критеріїв, за якими з 1 липня поступово почнуть відкривати зовнішні кордони для третіх країн, зокрема і для України.

Про це йдеться в повідомленні на сайті Єврокомісії.

Зокрема, обмеження на подорожі насамперед скасують з тими країнами, в яких епідеміологічна ситуація буде аналогічною або кращою за ситуацію в країнах ЄС. Обмеження не скасують, якщо в країні епідеміологічна ситуація буде гіршою, ніж в ЄС.

У ЄК зазначили, що ключові критерії стосовно третіх країн мають ґрунтуватися на доступних даних щодо поширення коронавірусу з третіх країн, Європейського центру з профілактики та контролю захворюваності та інших ресурсів. Зокрема, ці критерії включатимуть кількість нових інфікованих на 100 тис. населення, динаміку зростання нових випадків зараження, а також аналіз загальних заходів реагування країн на COVID-19 з врахуванням таких аспектів, як тестування, спостереження, відстеження контактів, стримування поширення, лікування та підготовка звітності.

Крім того, вимагається запровадити і здійснювати заходи зі стримування поширення вірусу під час подорожей, включно з соціальним дистанціюванням впродовж усієї подорожі.

Зазначається, що відкриття зовнішніх кордонів відбудеться за принципом взаємності, коли кордони будуть відкриті не тільки з боку країн ЄС, а і третіх країн, аби європейці могли подорожувати у ці країни.

Також країни-члени ЄС мають підготувати контрольний список країн, з якими поступово будуть відкриватися кордони. Зокрема, країни-члени мають узгоджувати спільну позицію щодо того, чи ситуація в третіх країнах і заходи для протидії коронавірусу є ефективними, аби можна було скасувати заборону на в’їзд тих осіб, які не мають нагальної необхідності перебувати в ЄС.