Прокуратура передумала арештовувати Порошенка

Прокурор просить суд обрати пʼятому президенту України Петру Порошенку запобіжний захід у вигляді особистого зобовʼязання до 10 липня 2020 року.

На засіданні Печерського райсуду Києва представник прокуратури заявив, що зміст клопотання не змінився, а змінилися лише підстави, якими обгрунтовується клопотання.

“Ми оголошуємо лише дві підстави. 12 червня до Печерського райсуду надійшло клопотання про тримання Порошенка під вартою, разом з тим, у відповідності до Конституції України, законів про статус народного депутата та регламент Верховної Ради, Порошенко повинен відвідувати засідання Верховної Ради, проводити зустрічі з виборцями, а також, беручи до уваги, що Порошенко заявив, що не буде переховуватися від органів досудового слідства, останньому необхідно обрати запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання. Генеральний прокурор України просить застосувати до Петра Порошенка запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання на весь строк досудового розслідування, тобто до 10 липня 2020 року. Покласти на Порошенка обов’язок прибувати за викликом слідчого, суду, не відлучатися з місця проживання без дозволу слідчого або суду, утриматись від позапроцесуального спілкування з підозрюваними та свідками, повідомляти про зміну місця свого проживання, здати закордонні паспорти”, – йдеться у клопотанні.

Раніше Офіс генерального прокурора заявляв, що клопотатиме про взяття Порошенка під варту з можливістю внесення 10 мільйонів гривень застави.

Порошенко підозрюється в наданні завідомо незаконного наказу, який спонукав голову Служби зовнішньої розвідки Євгена Божка до перевищення службових повноважень.

Справа стосується призначення Сергія Семочка на посаду першого заступника голови Служби зовнішньої розвідки.

У Печерському райсуді розглядають клопотання прокуратури про обрання запобіжного заходу Порошенку у вигляді тримання під вартою з альтернативою застави у 10 млн грн.