Комісія РЄ рекомендувала РФ не приймати одну з поправок до Конституції

Європейська комісія за демократію через право (Венеціанська комісія) – консультативний орган Ради Європи – рекомендувала російській владі відмовитися від прийняття однієї з поправок до Конституції або видозмінити її.

Мова йде про поправку, яка передбачає пріоритет російської Конституції над міжнародними угодами.

На думку Венеціанської комісії, поправка фактично надає цьому рішенню конституційний характер, що може привести до випадків, коли Росія відмовиться виконувати свої зобов’язання, взяті нею на себе в якості члена Ради Європи. Тому комісія рекомендує відмовитися від цієї поправки або видозмінити її.

Експерти Венеціанської комісії також висловили занепокоєння тим, що в Конституції пропонується включити норму про можливість звільнення Радою Федерації суддів Конституційного суду Росії за поданням президента.

“Це робить суд схильним до політичному тиску”, – йдеться у висновку.

При цьому Венеціанська комісія не стала оцінювати, чи відповідає поправка російській Конституції, зокрема, її статті 15 про пріоритет міжнародних договорів над російськими законами.

Думки Венеціанської комісії носять рекомендаційний характер, проте в минулому, зокрема, на підставі її позитивної оцінки російської Конституції 1993 року Росія була прийнята до Ради Європи.

Венеціанська комісія повинна дати оцінку і іншим із запропонованими поправками, однак дата, коли це станеться, поки не визначена.

Поправки, внесення яких ініційовано президентом Володимиром Путіним, вже прийняті російським парламентом і вступлять в силу в разі схвалення на всеросійському голосуванні 1 липня.