Сенатор пропонує оголосити День звільнення рабів федеральним святом

Сенатор-республіканець з Техасу Джон Корнін збирається винести на розгляд законопроект, який оголошує федеральним святом день, коли на всій території США закінчилася епоха рабства.

19 червня 1865 року армія Союзу увійшла в техаське місто Галвестон, останній оплот конфедератів, з новиною про те, Громадянська війна закінчилася, а 250 000 жителів штату, які перебували в рабстві, тепер вільні.

“Один з найбільш визначальних моментів в історії нашої нації настав, коли 1 січня 1863 року президент Лінкольн видав прокламацію про емансипацію і нарешті звільнив усіх рабів на території Конфедерації. Але раби в Техасі дізналися цю новину лише через два з половиною роки, – заявив Корнин, виступаючи в Сенаті.- Минуло два з половиною роки, перш ніж раби на півдні дізналися, що вони вільні. І це сталося в той день, який сьогодні ми називаємо Днем емансипації (Juneteenth)».

Техас став першим штатом, який оголосив 19 червня офіційним святом: це сталося в 1980 році. Раніше на цьому тижні офіційним святом штату цей день визнали Нью-Йорк і Вірджинія. Це означає, що працюючі в штаті люди отримають оплачуваний вихідний або понаднормові.

День емансипації також відзначається в 43 штатах і окрузі Колумбія, але не як офіційне свято штату.

Ряд корпорацій, у тому числі Google, Twitter і НФЛ, оголосили, що планують відзначати цей день як святковий.

Цього року виповнюється 155 років з тих пір, як Техас, останній конфедеративний штат, офіційно скасував рабство в 1865 році.

Корнін анонсував свій план на тлі підвищення уваги до руху за громадянські права у зв’язку з хвилею масових протестів, спровокованих смертю афроамериканця Джорджа Флойда.

«Протягом останніх тижнів американці всіх рас, походження та віку приєдналися до боротьби проти нерівності та несправедливості, які продовжують існувати в нашому суспільстві”, – сказав Корнін. – У міру того, як зростає список чоловіків і жінок, убитих при затриманні поліцією, заклики до дії звучать все голосніше і голосніше, як і повинно бути».

Двоє демократів, які претендують на посаду Корнина в Сенаті, опублікували заяви з критикою на його адресу, повідомляє газета Texas Tribune.

“Існує багато відмінностей між мною і Джоном Корніном, – зазначив член сенату штату від Далласа Ройс Вест. – Одне з них полягає в тому, що я знаю про існування системного расизму і про те, що він завдає непропорційний збиток афроамериканцям і латиноамериканцям».