Кулик заявив, що за закриття справи Burisma пропонували хабар в 50 млн дол

Початкова сума хабаря за закриття справи Burisma становила $50 млн, а не $6 млн.

Про це заявив старший групи прокурорів Генпрокуратури України з розслідування економічних злочинів режиму Януковича 2016-2019 рр. Костянтин Кулик у понеділок на прес-конференції в агентстві “Інтерфакс Україна”.

Кулик нагадав, що недавно представники Burisma були затримані під час передачі агенту НАБУ хабаря у $6 млн для закриття справи Burisma.

“Початкова сума хабаря становила не 6 мільйонів. Розмір хабаря становив 50 мільйонів доларів США”, – заявив екс-прокурор, демонструючи відповідні документи.

Він зазначив, що під час спроби дачі хабаря за закриття справи щодо Burisma та Байденів був затриманий, зокрема, юрист компанії Burisma Андрій Кіча.

“Цього Андрія Кічу у 2019 році представники Burisma вже делегували провести переговори з прокурорами Генеральної прокуратури України. У мене в руках рапорт прокурора з моєї групи, яка розслідувала справу Burisma. Як випливає з рапорту, Burisma і заступник генпрокурора Єнін намагалися вплинути на закриття справи”, – наголосив Кулик.

Народний депутат Андрій Деркач зазначив, що йдеться про Єніна, якого, як він стверджує, “Порошенко оформив на посаду заступника міністра закордонних справ у нове МЗС Зеленського для контролю чутливих тем для Порошенка, Байдена та їхнього американського зв’язкового Джорджа Кента”.

“Єнін продовжує донині контактувати з Джорджем Кентом, доповідаючи щотижня у телефонному режимі про ситуацію”, – зазначив нардеп.

У серпні 2019 року, повідомив Кулик, йому надійшла інформація про те, що Злочевський виділив $50 млн для закриття кримінальних справ, пов’язаних із діяльністю компанії Burisma. Головні вимоги – закрити справи, пов’язані з діяльністю Burisma.

“Я підготував відповідний рапорт і доповів генпрокурору про необхідність документувати спробу дати хабар. Ось цей рапорт”, – зазначив Кулик, демонструючи копію документа.

Ключове питання, на думку екс-прокурора, як може бути передано такий великий обсяг коштів.

“Можете уявити собі обсяг купюр розміром у 50 мільйонів доларів. Зрозуміло, що в “кеші” такий хабар був неможливим. Тому ми звернулися до СБУ з проханням допомогти у створенні легендованого підприємства, на яке мали зайти кошти. Але тут відбулася зміна керівництва ГПУ: на зміну Луценку прийшов Рябошапка. Після цього фіксування хабаря у 50 мільйонів зупинилося, а Рябошапка заявив, що справи щодо Burisma не існує”, – сказав Кулик.

“Один із епізодів офіційної підозри Злочевському у справі №1590, яка нібито за 6 мільйонів мала бути закрита, включає факти співучасті Злочевського у легалізації грошових коштів із використанням компанії Burisma, а також Rosemont Seneca Boa Девона Арчера із орбіти сім’ї Байденів. Представники Burisma виділяли 50 млн доларів за закриття не лише справи Злочевського, а й проти компанії, близької до екс-віце-президента США Джо Байдена. Коли представники Burisma були затримані на хабарі в 6 мільйонів, компанія Rosemont Seneca Boa, а відповідно і платежі Байдену у справі вже не фігурували. Це особисто підтвердив Ситник на своїй недавній прес-конференції”, – резюмував Кулик.

У свою чергу Деркач стверджує, що “Байдени у підозрі були, але зникли дорогою разом зі ще 44 мільйонами доларів, які і були основною частиною хабаря”.

“Всі добре заробили. Ще дивнішим є той факт, що про відсутність прізвища Байдена у справі, в якій той точно фігурує, заявляє керівник НАБУ Ситник, пропонуючи не втручатися в міжнародні політичні процеси. Цинізм пропозиції зашкалює. Адже саме Ситник втручався у вибори президента США у 2016 році, використовуючи фейки про так звану амбарну книгу у справі начальника штабу Трампа – Пола Манафорта і “топив за Гілларі”, – резюмував Деркач.

12 червня колишній чиновник за сприяння посадовця управління Державної фіскальної служби (ДФС) у м. Києві та інших осіб намагався передати $6 млн неправомірної вигоди керівнику Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назару Холодницькому і керівництву Національного антикорупційного бюро (НАБУ). Як повідомлялося, на хабарі у $6 мільйонів затримали першого заступника начальника Податкової служби Києва Миколу Ільяшенка та директора з правових питань компанії Burisma Андрія Кічу.