США загрожують припинити фінансування Всесвітнього антидопінгового агентства

Сполучені Штати загрожують припинити фінансування Всесвітнього антидопінгового агентства (ВАДА), якщо організація не зробить негайних серйозних реформ.

Про це йдеться в доповіді, представленій  Управлінням національної політики в галузі контролю за наркотиками (ONDCP) в адміністрації США.

WADA опубликовало полный список санкций в отношении российского ...

Якщо ВАДА не “змінить свій спосіб ведення бізнесу», агентство може незабаром опинитися і без фінансування, і без бізнесу, попередив Тревіс Тігарт, глава антидопінгового агентства США (USADA).

У 19-сторінковому звіті ONDCP, який опинився у розпорядженні Reuters, міститься ряд рекомендацій Конгресу з критикою на адресу ВАДА, зокрема, в зв’язку з російським допінгових скандалом, а також ставиться питання про доцільність використання коштів американських платників податків на утримання всесвітнього агентства.

США є найбільшим спонсором ВАДА. У 2020 році Вашингтон вніс більше 2,7 млн ​​доларів до бюджету агентства, який становить 37,4 млн доларів і наполовину фінансується Міжнародним олімпійським комітетом.

«Уряд Сполучених Штатів зобов’язане забезпечити ефективне витрачання коштів американських платників податків на призначені для цього цілі, – йдеться в доповіді, – Американські платники податків повинні отримати відчутну віддачу від своїх інвестицій в ВАДА у вигляді чесного спорту, чесних ігор, ефективного управління світовою антидопінгової системою і пропорційного голосування при прийнятті ВАДА рішень».

У звіті докладно розглядаються розслідування російської “допінг саги”, яке ВАДА почало в 2015 році, коли на замовлення агентства був складений звіт з докладним описом застосування допінгу в російській легкій атлетиці.

В даний час Росія намагається оскаржити чотирирічну заборону на участь в змаганнях під своїм прапором на великих міжнародних спортивних заходах, включаючи Олімпійські ігри. Заборона була введена в грудні минулого року після того, як ВАДА виявило, що Москва надала агентству фальсифіковані дані лабораторних аналізів спортсменів.

«ONDCP сподівається, що нове керівництво ВАДА проведе необхідні реформи, щоб усунути шкоду, завдану репутації і авторитету ВАДА після російського допінгового скандалу, – йдеться в звіті управління, – Проте, уряд США не буде покладатися тільки на непідкріплені надії, але буде продовжувати наполягати на структурній реформі ВАДА і уважно її вивчати ».

У ВАДА розкритикували звіт ONDCP, заявивши, що він є «глибоко помилковим».

«Дуже шкода, що звіт був написаний без належного обліку фактів або контексту і з явним наміром дискредитувати ВАДА», – заявили представники агентства в інтерв’ю Reuters.

США вже давно ведуть битву за контроль над ходом глобальної боротьби проти застосування допінгу. Антидопінговий законопроект імені Родченкова, названий так на честь Григорія Родченкова, який допоміг викрити застосування допінгу в російському спорті, в даний час проводиться через Палату представників і Сенат. Якщо законопроект буде прийнятий, він надасть Міністерству юстиції США можливість переслідувати застосування допінгу в спорті.

Глава USADA незадоволений тим, що російським чиновникам, котрі організували застосування допінгу на рівні держави, не тільки дозволили уникнути покарання, але, в деяких випадках, навіть нагородили. Тревіс Тігарт вказав на нещодавнє розслідування, проведене відносно Міжнародної федерації важкої атлетики, чий колишній президент Тамас Аджай, як було встановлено, приховував десятки випадків застосування допінгу.

«Росія – головний приклад, і у нас є ще один приклад, який нас просто вразив … це Федерація важкої атлетики, – сказав Тігарт, – Її президент не тільки присвоїв 10,5 млн доларів, але і приховав понад сорок випадків застосування допінгу, через які постраждали результати чесних спортсменів з усього світу.

«А що сталося після того, як його зловили на приховуванні випадків застосування допінгу? Він просто пішов у відставку. Можливо, він зараз сидить на якомусь пляжі, потягуючи коктейлі», – додав Тігарт, маючи на увазі Аджана.