США запровадили низку санкцій проти Ірану

Міністерство фінансів США запровадило санкції проти металургійних підприємств Ірану в четвер.

За день до того США ввели санкції проти іранських капітанів кораблів за постачання нафтопродуктів до Венесуели, а держсекретар США Майк Помпео звернувся до ООН з закликом поновити санкції проти країни, засвідчуючи нове зростання напруги у відносинах між двома країнами, пише Голос Америки.

Коментуючи введення санкцій проти іранських металургійних підприємств міністр фінансів США Стівен Мнучин зазначив, що виручка цих підприємств йде на фінансування зловмисної діяльності іранського режиму.

«Іранський режим продовжує використовувати прибутки від виробництва металів та продажу їх за кордон для фінансування дестабілізаційної діяльності в світі», – заявив міністр.

 

В середу Міністерство фінансів США ввело санкції проти п‘яти капітанів суден з Ірану, звинувативши їх у порушенні санкційного режиму щодо Венесуели. Раніше цього тижня п‘ять іранських танкерів доставили нафтопродукти до Венесуели. США і перед цим заявляли про дії Ірану з пидтрімки режиму Мадуро у Венесуелі.

«Підтримка іранським режимом авторитарного та корумпованого режиму у Венесуелі є неприйнятною і адміністрація продовжить використовувати свої повноваження, щоб її припинити», – заявив Мнучин.

Держсекретар США Майк Помпео під час прес-конференції в середу закликав Раду Безепки ООН продовжити ембарго на торгівлю зброєю з Іраном, строк дії якого закінчується в жовтні. Він наголосив, що у випадку якщо ембарго не буде продовжене, США звернуться до ООН щоб подовжити санкції проти Ірану.

Помпео заявив, що Іран продовжує дестабілізаційні дії в регіоні і згадав про атаку дронів на нафтові об‘єкти в Саудівській Аравії проведені в 2018 році.

«Якщо ембарго ООН на торгівлю зброєю з Іраном закінчиться в жовтні, Іран зможе придбати нові винищувачі як російські Су-20 та китайські J-10. Із цими смертоносними літаками, Європа та Азія можуть опинитись під прицілом Ірану. США цього ніколи не допустять», – написав держсекретар у Twitter.