Україна в ТКГ наголошувала на пропозиції щодо гарантування безпеки населення

Українська сторона на засіданні Тристоронньої контактної групи (Україна, Росія, ОБСЄ) щодо врегулювання ситуації на Донбасі підкреслила важливість встановлення стійкого і всеосяжного режиму припинення вогню.

“У рамках робочої групи з питань безпеки обговорювалася низка пропозицій, внесених українською стороною. Вони, серед іншого, стосувалися протимінної діяльності та гарантування безпеки для мирного населення, нових точок розведення сил і засобів, забезпечення стійкого припинення вогню. Модератор групи посол Яшар Халіт Чевік зазначив конструктивний характер діалогу”, – повідомляє в четвер прес-служба Офісу президента за підсумками чергового засідання ТКГ, яке відбувалося в форматі відеоконференції.

Українська делегація акцентувала увагу на необхідності забезпечення повного і безперешкодного доступу СММ ОБСЄ до всієї тимчасово непідконтрольної території. “Тільки в період з 1 до 23 червня 2020 року зафіксовано 39 випадків недопуску спостерігачів СММ ОБСЄ через блокпости вздовж офіційних дорожніх коридорів перетинання лінії розмежування на непідконтрольну уряду України територію”, – зазначається в повідомленні.

Українська сторона наголосила на готовності надати необхідні гарантії безпеки і всебічного сприяння СММ ОБСЄ для розслідування інциденту з пошкодженням камери спостереження СММ поблизу населеного пункту Широкине (Донецька область), яке сталося 22 червня 2020 року в результаті обстрілу з непідконтрольної уряду України території.

“Українська сторона запропонувала провести додаткове засідання групи з безпеки для досягнення прогресу в питанні розведення сил і засобів на проектних ділянках до наступного засідання ТКГ”, – зазначили в ОП.

Наступне засідання Тристоронньої контактної групи (Україна, Росія, ОБСЄ) щодо врегулювання ситуації на Донбасі заплановано на 8 липня.

“Наступний раунд консультацій у рамках ТКГ запланований на 8 липня. Підсумовуючи дискусію, модератор від ОБСЄ посол Гайді Грау позитивно оцінила активізацію роботи української сторони, зазначивши, що це внесло конструктив до роботи всіх груп ТКГ”, – повідомили в Офісі президента.