Вчені створили пептид, що зупиняє розмноження SARS-CoV-2 в клітці

Американські вчені за допомогою математичного моделювання розробили пептид, який зв’язується з шипом коронавірусу, тим самим позначаючи його для клітини в якості білка, що підлягає розкладанню до амінокислот.

Про відкриття повідомляється на сайті Массачусетського технологічного інституту.

Багато вчених розробляють антитіла проти коронавірусу, які зв’язуються з вірусом і інактивують його. Підхід вчених Массачусетського технологічного інституту схожий з цими розробками, але заснований на властивості природного ферменту убіквітінлігази (Е3), який може маркувати білки, призначені для руйнування, коли клітини вже більше не потребують них. Далі помічені пептидом віруси клітина сама розкладає на амінокислоти.

Відзначається, що відправною точкою для розрахунків стала модель білка рецептора ACE2, за допомогою якого вірус SARS-CoV-2 проникає в клітину. Математична модель розрахувала формулу пептиду, який замість ACE2 буде з’єднуватися з вірусом, але майже не буде зв’язуватися з людськими білками. Дослідники припускають, що антивірусні пептиди можна буде доставляти в клітину за допомогою нешкідливих аденоасоційованих вірусів.